Meteen naar de inhoud

Beste reistijd Tanzania: Kilimanjaro beklimmen, Safari en Zanzibar

Beste reistijd tanzania kilimanjaro

Wat is de beste reistijd voor een rondreis in Tanzania? In welke periode kun je het beste op safari gaan en wanneer is de grote trek van de gnoes? Wat is de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen en wanneer heb je het beste weer voor een strandvakantie op Zanzibar?

Beste reistijd tanzania kilimanjaro

Tanzania is een prachtig land dat veel te bieden heeft voor een mooie vakantie. Van de uitgestrekte savannes van de Serengeti tot de hoogste berg van Afrika en tropische stranden met uitzicht op de Indische Oceaan. Lees snel verder om meer te weten te komen over de beste tijd om naar Tanzania te reizen.

Beste reistijd Kilimanjaro beklimmen

Met 5.895 meter is de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. Hoewel je de Kilimanjaro in principe het hele jaar door kunt beklimmen, zijn er seizoenen die meer geschikt zijn dan andere. Met de beste weersomstandigheden verhoog je immers je kans van slagen.

Beste reistijd Tanzania Kilimanjaro beklimmen

De beste tijd voor het beklimmen van de Kilimanjaro is van januari tot en met maart of juni tot en met oktober:

 • Januari, februari en maart zijn de warmste maanden met helder weer. Je hebt wel kans op af en toe een bui.
 • In april en mei valt de meeste regen. Flinke buien maken de paden een stuk zwaarder om te beklimmen.
 • Juni en juli zijn de koudste maanden. Het is echter wel mooi weer.
 • In augustus, september en oktober zijn de weersomstandigheden om te klimmen goed. Dit is dan ook het populairste seizoen om de Kilimanjaro te beklimmen. Het kan in deze periode vrij druk zijn op de trails.
 • In november en december is er een kort regenseizoen. Dit zorgt voorwisselvallig weer met korte regenbuien.

Er zijn 7 routes naar de top van de Kilimanjaro, die verschillen in duur en moeilijkheidsgraad. Met een goede gezondheid, conditie én voorbereiding lukt het de meeste mensen zeker om de hoogste berg van Afrika te bedwingen.

Tip: Lees meer over het beklimmen van de Kilimanjaro in dit artikel.

Beste reistijd safari Tanzania

Eigenlijk kun je het hele jaar door goed terecht in Tanzania voor een mooie safarireis. De beste reistijd is echter van juni tot en met oktober. Het grote regenseizoen is dan voorbij en de temperatuur is niet te hoog. In deze droge periode is er weinig groen waar de dieren zich achter kunnen verschuilen.

Beste reistijd Tanzania Serengeti

Hierdoor kun je ze tijdens je safari makkelijker zien. Ook zijn er minder plekken waar ze kunnen drinken, waardoor je de dieren zich verzamelen in de buurt van de weinige drinkplaatsen die nog wel beschikbaar zijn. Zo heb je de grootste kans om de Big Five te spotten.

Klimaat Tanzania

Tanzania ligt net onder de evenaar. Het heeft een tropisch klimaat met weinig temperatuurverschillen. Er zijn twee regenseizoenen:

 • Het lange regenseizoen: maart tot en met mei.
 • Het korte regenseizoen: eind oktober tot en met november.

Het noorden van Tanzania, waar je onder meer de Serengeti kunt vinden, liggen op 1500 meter boven zeeniveau. Hier ligt de temperatuur overdag gemiddeld rond de 25 graden, waarbij het ‘s nachts kan afkoelen tot zo’n 10 graden.

Beste reistijd Zanzibar Tanzania

Aan de kust is het altijd tropisch warm. Met een gemiddelde temperatuur van 30 graden kun je tijdens je vakantie heerlijk genieten van de hagelwitte stranden van Zanzibar.

Beste reistijd Serengeti

Met een oppervlakte van 30.000 m2 is de Serengeti net iets kleiner dan België. De beste reistijd om dit beroemde reservaat in Tanzania te bezoeken, hangt af van wat je wil zien.

Beste reistijd voor de grote migratie

Enorme kuddes gnoes die met duizenden tegelijk de rivier oversteken terwijl krokodillen en andere roofdieren op elk moment kunnen toeslaan: je hebt de grootste kans om dit spectaculaire schouwspel te zien als je in de maanden juni en juli op safari gaat in het noorden van de Serengeti.

De beste reistijd voor het zien van de grote migratie in Tanzania valt in deze twee maanden – het hoogseizoen en de drukste periode van het jaar.

Beste reistijd Tanzania Serengeti

In deze periode wachten de kuddes tot de groep groot genoeg is om de oversteek te wagen. Wanneer dat precies gebeurt is niet helemaal te voorspellen. Bovendien hebben de dieren geen vaste routes en is de Serengeti enorm groot, waardoor het moeilijk kan zijn om op het juiste moment op de juiste plek te zijn.

Een goede gids en een portie geluk helpen natuurlijk enorm, maar áls het lukt, is het een ervaring om nooit te vergeten.

Beste reistijd voor vogelspotten

In de Serengeti kun je het hele jaar goed vogelspotten, maar de beste reistijd hiervoor is in de periode november tot en met april. Niet alleen zijn trekvogels uit Europa en noordelijke Afrika naar Tanzania getrokken, maar is het ook de broedperiode van de standvogels.

Beste reistijd Tanzania Serengeti vogelspotten

Bijzondere vogels die je kunt zien zijn onder meer de Fischer’s lovebird, de grey-breasted spurfowl, de usambiro barbet en de verreaux eagle.

Beste reistijd voor pasgeboren kalfjes

Aan het begin van het jaar verzamelen grote kuddes gnoes en zebra’s zich in het zuiden en zuidoosten van de Serengeti. Van ongeveer eind januari tot half maart bevalt ongeveer 80% van de vrouwtjes.

Dagelijks worden er duizenden kalfjes geboren, tot aan wel 8.000 per dag tijdens de piekperiode! Al binnen een paar minuten na hun geboorte staan ze wankelend op hun benen, om niet lang daarna mee te kunnen rennen met hun moeder.

Pasgeboren gnoe beste reistijd tanzania serengeti

En dat is nodig, want roofdieren liggen op de loer. Leeuwen, hyena’s en cheeta’s komen in grote getale opdraven en wachten het juiste moment af om toe te slaan. Dat is niet altijd gemakkelijk, want de vrouwtjesgnoes zoeken het korte gras op zodat ze de jagers zien aankomen.

Daar vormen ze een barricade rondom de meest kwetsbare dieren om ze te beschermen: vrouwtjes die aan het bevallen zijn en de pasgeboren kalfjes die hun eerste stappen zetten.

Bezoek je de Serengeti in deze periode, dan kun je naast duizenden jonge dieren, zeer waarschijnlijk ook grote roofdieren in actie zien.

Beste reistijd per park

Naast de Serengeti zijn er nog veel meer parken in Tanzania waar je op safari kunt gaan. De parken in het zuiden (Ruaha, Mikumi, Selous) en westen (Gombe, Mahale, Katavi), kun je het beste bezoeken tijdens het droge seizoen van juni tot en met oktober.

Beste reistijd tanzania serengeti safari

De parken in het noorden van Tanzania (Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara) zijn het hele jaar door goed voor mooie safari’s. De enige uitzondering als noordelijk park is Tarangire, dat je beter in het droge seizoen kunt bezoeken.

Dit komt omdat het wildlife, dat zich in het regenseizoen verspreid heeft omdat er meer waterbronnen beschikbaar zijn, weer terugkeert naar dit gebied.

Beste reistijd legenda

Serengeti National Park

Beste reistijd Serengeti

 • Beste reistijd: juni – oktober
 • Goede reistijd: november – februari
 • Redelijke reistijd: maart – mei

Dit park staat bekend om één van de grootste spektakels ter wereld: de jaarlijkse migratie van meer dan een miljoen gnoes en honderdduizenden zebra’s. De grootste kans om de grote trek te zien heb je in juni en juli.

Ngorongoro Crater

Beste reistijd Ngorongoro Crater

 • Beste reistijd: het hele jaar door

In deze wereldberoemde vulkaankrater vind je enorm veel dieren op een klein oppervlak. Omdat de grond hier zo vruchtbaar is en het gras voedzaam, trekt het veel graseters aan. Deze trekken op hun beurt weer veel roofdieren aan, zoals leeuwen, cheeta’s en luipaarden.

Selous Game Reserve

Beste reistijd Selous Game Reserve

 • Beste reistijd: juni – oktober
 • Goede reistijd: november – December
 • Redelijke reistijd: januari-februari en mei
 • Slechtste reistijd: maart-april

Selous Game Reserve ligt in het zuiden van Tanzania en is ongeveer twee keer zo groot als de Serengeti. Hiermee is het het grootste wildpark van Afrika. De Big Five kun je hier spotten vanaf een jeep, per boot of te voet.

Ruaha National Park

Beste reistijd Ruaha National Park

 • Beste reistijd: juni – oktober
 • Goede reistijd: november – December en mei
 • Redelijke reistijd: januai – februari
 • Slechtste reistijd: maart – april

Ruaha ligt in het zuiden van Tanzania. Dit park staat bekend om de grote kuddes olifanten, buffels en verschillende soorten antilopen. Ook kun je hier grote aantallen leeuwen, luipaarden, cheeta’s en wilde honden zien.

Lake Manyara National Park

Beste reistijd Lake Manyara National Park

 • Beste reistijd: juni – oktober
 • Goede reistijd: november – februari
 • Redelijke reistijd: maart – mei

In Lake Manyara vind je duizenden flamingo’s aan de oevers van het meer. Kijk je in de bomen, dan kun je naast allerlei soorten vogels, ook leeuwen op de takken zien. In de schaduw van het bladerdak brengen ze hun tijd luierend door, tot het weer tijd is om op jacht te gaan.

Tarangire National Park

Beste reistijd Tarangire National Park

 • Beste reistijd: juli – oktober
 • Goede reistijd: november en juni
 • Redelijke reistijd: december – mei

Tarangire staat bekend om de grote kuddes olifanten. Daarnaast vind je gnoes, zebra’s, gazelles, giraffen en nijlpaarden. Ook leeuwen zijn hier gemakkelijk te spotten. Bijzonder zijn de baobab bomen, die soms wel meer dan 1.000 jaar oud zijn.

Gombe National Park

Beste reistijd Gombe National Park

 • Beste reistijd: juli – oktober
 • Goede reistijd: november en juni
 • Redelijke reistijd: december – maart en mei
 • Slechtste reistijd: april

Gombe national park is Tanzania’s kleinste wildpark. Het werd beroemd door Jane Goodall, die de chimpanzee families hier meer dan een halve eeuw bestudeerde. Een trek door de jungle om de chimpanzees te spotten in zwaar, maar wanneer je vroeg in de ochtend vertrekt, kun je ze bijna gegarandeerd vinden.

Beste reistijd Zanzibar

Op het tropische Zanzibar, of Unguja, kun je het hele jaar door terecht. De minste neerslag is er in de maanden januari en februari en juni tot en met oktober. Tijdens deze droge seizoenen heb je het ideale weer voor een strandvakantie op dit prachtige eiland.

Beste reistijd Zanzibar Tanzania strand rondreis safari

Zanzibar maakt onderdeel uit van de Zanzibar archipel. Deze eilandengroep ligt voor de kust van Tanzania in de Indische Oceaan. Naast genieten van de mooie natuur op de eilanden zelf, kan je hier ook schitterend duiken en snorkelen. Reis je naar Tanzania, dan zorgt een combinatie van safari en strand absoluut voor een droomvakantie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.