Beste reistijd Zuid-Afrika: spot jij de Big Five?

Beste reistijd zuid-afrika big five leeuwin drinkt water

Wat is de beste reistijd om op zoek te gaan naar de Big Five in Zuid-Afrika? Als je bezig bent met het plannen van een reis naar Zuid-Afrika wil je vast weten wat de beste periode is om op safari te gaan in het Krugerpark en andere wildreservaten.

Naast de Big Five heeft Zuid-Afrika nog veel meer te bieden: van het bruisende Kaapstad en de prachtige Tuinroute, tot de indrukwekkende walvissen in Hermanus en één van de hoogste bungeejumps ter wereld.

Lees snel verder om alles te weten te komen over de beste reistijd voor deze en andere bezienswaardigheden die Zuid-Afrika tot zo’n geweldige reisbestemming maken.

Beste reistijd Big Five

Wil jij graag in Zuid-Afrika op safari om leeuwen, neushoorns, luipaarden, olifanten, buffels en nog veel meer wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te bekijken? Goed nieuws: dat kan in principe het hele jaar door.

Toch zijn sommige periodes wat meer geschikt dan andere. Het Krugerpark en de meeste andere nationale parken in Zuid-Afrika kun je het beste bezoeken in de maanden mei tot en met september.

Beste reistijd zuid-afrika big five

Omdat dit het droge seizoen is, verzamelen de dieren zich in de buurt van plaatsen waar nog wel water beschikbaar is en kun je ze goed bekijken. Bovendien hebben bomen en struiken minder bladeren waar de dieren zich achter kunnen verschuilen. Hierdoor is de kans dat je de Big Five kunt spotten net wat groter.

Ondanks dat, moet je nog steeds een beetje geluk hebben en op het juiste moment op de juiste plek zijn. Zoals de mensen in het filmpje hieronder. ‘Battle at Kruger’ laat een spectaculaire leeuwenjacht zien die op YouTube al miljoenen keren is bekeken.

In de periode van oktober tot en met april is het zomer en regenseizoen. Na de eerste regens wordt alles weer groen. Dit is de beste tijd om vogels te spotten. Ook trekvogels kun je nu goed zien.

Ga je in deze periode op safari, dan zitten de struiken en bomen weer vol bladeren en kan het lastiger zijn om de Big Five te ontdekken.

Tip: Lees meer over safari kleding en gadgets die handig zijn om mee te nemen op reis.

 

Beste reistijd Kaapstad

Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen het tegenovergestelde van Nederland: in onze winter is het daar zomer en omgekeerd.

In de Zuid-Afrikaanse winter ligt de temperatuur in Kaapstad overdag rond de 20 graden. ‘s Nachts kan het afkoelen tot 5 graden. Er is meer regen, maar deze komt in korte buien die snel weer wegtrekken.

Beste reistijd Zuid-Afrika Kaapstad

De beste reistijd voor Kaapstad is van oktober tot en met april. Zeker december, januari en februari zijn goede maanden om de stad te bezoeken: het is lekker warm met gemiddelde temperaturen tussen de 24 en 27 graden. Zelfs bij warmere dagen blijft het aangenaam vanwege de lage luchtvochtigheid.

Met veel zon, weinig regen en een watertemperatuur rond de 18/19 graden, kun je ook voor een strandvakantie goed terecht in Kaapstad. In de avond koelt het af tot een graad of 15, dus vergeet niet ook een trui of jas mee te nemen als je op pad gaat.

Tip: De wintermaanden zijn niet alleen populair bij buitenlandse toeristen, maar ook bij Zuid-Afrikanen zelf. De prijzen voor accommodatie liggen hoger en populaire hotels zijn vaak volgeboekt, dus reserveer op tijd als je Kaapstad in deze periode wil bezoeken.

Beste reistijd Tuinroute

De Tuinroute is een van de populairste autoroutes ter wereld. Deze loopt van Mosselbaai tot Port Elizabeth en is ongeveer 400 km lang. Je rijdt langs de spectaculaire kustlijn en kan onderweg stoppen voor prachtige stranden, nationale parken en bijzonder dorpjes en steden.

Beste reistijd Tuinroute Zuid Afrika

De naam Tuinroute verwijst naar de natuur en planten die het hele jaar door bloeien in één van de groenste gebieden van het land. Je kunt hier dan ook in alle seizoenen terecht:

 • Bezoek het Knysna Oyster Festival in juni/ juli voor 10 dagen sport, lekker eten en live muziek;
 • Spot walvissen in Hermanus in september, oktober en november;
 • Ga in januari op kraambezoek bij baby pinguins op Boulders Beach en Foxy beach in Simon’s Town.

Ook de rest van het jaar is er van alles langs de Tuinroute te doen:

 • Bezoek een struisvogelboerderij in Oudtshoorn;
 • Doe ‘s werelds hoogste bungee jump van een brug vanaf de Bloukrans Bridge (216 meter hoog) en wees de rest van de dag high van de adrenaline;
 • Ga op canopy tour en zipline van boomtop naar boomtop in het regenwoud van Tsitsikamma National Park

Kortom: In welke periode je Zuid-Afrika ook bezoekt, een tripje langs de Tuinroute is altijd de moeite waard.

Beste reistijd walvissen

Zuid-Afrika is één van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. De populairste plek om dat te doen is Hermanus, ongeveer 120 km ten zuiden van Kaapstad.

Rond juni trekken de Southern Right Whales (zuidkapers, een soort baleinwalvissen) van Antarctica naar de warmere en voedzamere wateren van Zuid-Afrika. In augustus en september worden de walviskalveren geboren. In oktober wordt het nog drukker: dan komen de mannetjes erbij op zoek naar een partner om mee te paren.

De walvissen komen tot vlakbij de kust, soms tot maar 20 meter! Je kunt ze goed vanaf het strand bekijken. Ook bultruggen en brydewalvissen zijn vanaf land te zien, maar blijven van verder in zee. Neem dus zeker een goede verrekijker mee.

Beste reistijd walvissen Zuid-Afrika

Wil je de walvissen van nog dichterbij bekijken? Boek dan een bootsafari. In de haven van Hermanus kun je kiezen uit verschillende tours die meerdere keren per dag georganiseerd worden. Een boottrip kan echter wel vrij wild zijn omdat je je op open zee bevindt. Ben je gevoelig voor zeeziekte, neem dan een pilletje voor een fijnere bootreis.

Het is waanzinnig indrukwekkend om de walvissen van zó dichtbij te kunnen bekijken. Ben jij een echte durfal, dan kun je zelfs kayakken tussen deze enorme dieren.

Er is geen garantie dat je walvissen tegenkomt op je kayaktrip, maar met de dolfijnen, zeeleeuwen, pinguins en pelikanen die je onderweg waarschijnlijk wel tegenkomt, hoef je je in ieder geval niet te vervelen.

Beste reistijd Zuid Afrika Big Five Moeder olifant en baby

Hoogseizoen

De seizoenen in Zuid-Afrika zijn het tegenovergestelde van die van ons. December, januari en februari zijn erg warm. De grote zomervakantie valt in deze maanden, waardoor het vaak erg druk is in de parken en bekende plekken als de Tuinroute. Accomodatie is vaak al lang van tevoren volgeboekt en duurder dan in de rest van het jaar.

Laagseizoen

In onze zomer is het in Zuid-Afrika winter en laagseizoen. Met een gemiddelde van 24 graden overdag in het Krugerpark is het nog steeds een fijne temperatuur, al kunnen de nachten koud zijn. Het grote voordeel is dat het minder druk is dan in het hoogseizoen. Bovendien is dit het droge seizoen, waardoor je de grootste kans hebt om alle dieren van de Big Five te kunnen zien.

Overzicht beste reistijd per park

Hieronder vind je een overzicht met de beste reistijd voor vier bekende wildparken in Zuid-Afrika:

 • Kruger National Park
 • Sabi Sands Game Reserve
 • Addo Elephant National Park
 • Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

Beste reistijd legenda

Krugerpark

Beste reistijd Zuid Afrika Big Five Krugerpark

 • Beste reistijd: mei – september
 • Goede reistijd: maart – april en oktober
 • Redelijke reistijd: november – februari

Het Kruger National Park is één van de bekendste wildparken ter wereld en ongeveer zo groot als de helft van Nederland. Het park heeft een groot netwerk van geasfalteerde wegen, waar je met je eigen (huur)auto op pad mag om de Big Five te spotten.

Sabi Sands Game Reserve

Beste reistijd Zuid Afrika Big Five Sabi Sands Game Reserve

 • Beste reistijd: mei – september
 • Goede reistijd: maart-april en oktober – november
 • Redelijke reistijd: December – februari

Sabi Sands Game Reserve ligt naast het Kruger National Park en iets kleiner dan de helft van de provincie Utrecht. De naam komt van de rivieren Sabi en Sand die door het gebied stromen. Ook hier kun je op zoek naar de Big Five.

Addo Elephant National Park

Beste reistijd Zuid Afrika Big Five Addo Elephant National Park

 • Beste reistijd: juni – september
 • Goede reistijd: januari – mei en oktober – november
 • Redelijke reistijd: december

Addo Elephant National Park is net iets groter dan de provincie Flevoland. Je kunt hier meer dan 350 olifanten vinden. Het ligt 72 km van Port Elizabeth en is een mooie toevoeging aan de Garden Route. Bovendien ligt Addo ligt in een malariavrij gebied, dus anti-malariatabletten zijn hier niet noodzakelijk.

Hluluwe – Imfolozi Game Reserve

Beste reistijd Zuid Afrika Big Five Hluluwe Imfolozi Game Reserve

 • Beste reistijd: mei – september
 • Goede reistijd: maart – april en oktober
 • Redelijke reistijd: november – februari

Hluhluwe-Imfolozi ligt in het oosten van Zuid-Afrika en is het oudste wildreservaat van het land. Je kunt hier grote populaties witte en zwarte neushoorns zien. Zeldzame dieren, die helaas nog steeds bedreigd worden door stropers. Hluhluwe-Imfolozi zet de nieuwste technologieën in om de dieren te beschermen.

De wereld in één land

In 2017 werd Zuid-Afrika door de lezers van reisgidsenserie Rough Guide uitgeroepen tot één van de mooiste landen ter wereld. Met zo’n diversiteit aan landschappen, wildlife, activiteiten, culturen en bezienswaardigheden is het een geweldige bestemming om te bezoeken. Wanneer spot jij de Big Five?

Beste reistijd Zuid-Afrika Big Five

Populaire reizen naar Zuid-Afrika

Per reistype:

Per reisorganisatie:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *