Nationale Parken Zuid-Afrika: 7 hoogtepunten voor tijdens je rondreis

individuele prive reizen zuid afrika

De mooiste nationale parken in Zuid-Afrika? Met zoveel prachtige natuur en een overvloed aan wilde dieren kijk je je ogen uit. Zuid-Afrika heeft meer dan 20 nationale parken en is één van de meest populaire safaribestemmingen van Afrika.

Wereldberoemd is het Krugerpark. Naast dit natuurgebied zijn er nog veel meer nationale parken in Zuid-Afrika waar je op zoek kunt gaan naar de Big Five: olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel. Deze werden beschouwd als de meeste gevaarlijke dieren in Afrika om op te jagen. Gelukkig zijn de meeste mensen tegenwoordig vooral op zoek naar naar de Big Five om mooie plaatjes te schieten.

Hieronder vind je 7 bijzondere nationale parken die je kunt bezoeken tijdens je rondreis in Zuid-Afrika.

1. Kruger Park

Nationale parken zuid-Afrika

Met een oppervlakte van bijna 20.000 km2 is het Kruger Park ongeveer zo groot als de helft van Nederland. Daarmee is het één van de grootste wildparken ter wereld! Het is meest bezocht attractie van Zuid-Afrika en ligt op ongeveer vijf uur rijden van Johannesburg.

Het Kruger Park kent meerdere ecosystemen. Uitgestrekte savannes, dicht struikgewas, kronkelende rivieren, glooiende heuvels en platte grasvlakten met uitstekende rotsen (koppies), hier vind je het allemaal.

Wat kan je zien: Behalve de Big Five kan je in het Kruger Park ook op zoek naar de ‘Little Five’: de rhino beetle (kever), elephant shrew (olifantspitsmuis), leopard tortoise (schildpad), buffalo weaver (vogel) en ant lion (vliegend insect).

Nationale parken Zuid-Afrika Leopard tortoise

Daarnaast zijn er 147 verschillende zoogdieren, 2.000 planten, 53 soorten vissen, 34 amfibieën, 118 reptielen en ook voor vogelliefhebbers is het een feest: er zijn maar liefst 517 verschillende soorten.

Beste reistijd: mei tot en met september, van het eind van de winter tot de vroege lente. Dit is het droge seizoen. De bomen en struiken hebben minder bladeren waardoor je de dieren beter kunt zien.

2. Addo Elephant National Park

Nationale parken Zuid Afrika

Addo Elephant National Park werd opgericht in 1931 om de 11 olifanten te beschermen die het jagen overleefd hadden. Het is het derde grootste park van Zuid-Afrika en ligt vlakbij Port Elizabeth, aan de oostkust van het land.

Hierdoor heb je de kans om op één dag niet alleen de Big Five, maar de Big Seven te zien! Voeg de Southern Right Whale (juli-december) en de witte haai (hele jaar) toe aan je lijstje als je dan toch in de buurt bent.

Addo ligt in malariavrij gebied, dus ook nog eens fijn als je met kinderen reist of geen malariapillen wil gebruiken.

Nationale parken Zuid-Afrika Meerkat stokstaartje

Wat kan je zien: In dit nationale park leven tegenwoordig meer dan 600 olifanten en heel veel andere dieren, waaronder het stokstaartje. Naast de Big Five kan je op zoek naar de zwarte neushoorn, de gevlekte hyena, het wrattenzwijn en antilopensoorten zoals de kudu, de eland en de bosbok.

Beste reistijd: De wintertijd, van juni tot en met september, is de beste periode om wildlife te zien. De nachten kunnen echter vrij koud zijn. In de zomertijd, van oktober tot april, wordt alles weer groen en kan je pasgeboren dieren zien.

3. Hluhluwe-Imfolozi Park

Nationale parken zuid afrika Hluhluwe imfolezi

Dit park werd opgericht om de afnemende populatie witte neushoorns te beschermen. Dat is gelukt, want tegenwoordig staat het juist bekend om de grote aantallen witte neushoorns!

Hluhluwe-Imfolozi Park werd opgericht in 1895 en is daarmee het oudste wildreservaat van Zuid-Afrika. Dit nationale park ligt 2,5 uur rijden ten noorden van Durban.

FOX rondreizen door Zuid-Afrika

Wat kan je zien: Met 96.000 hectare is het park wat kleiner, waardoor wildlife spotten nog makkelijker wordt. Naast de Big Five kan je hier giraffes, zebra’s, cheeta’s, wilde honden, impala’s en 300 soorten vogels zien.

Beste reistijd: Wanneer je maar wil. Van oktober tot april, de zomer, staat alles in bloei. Dit is een goede periode om trekvogels te spotten. Van november tot januari worden nieuwe dieren geboren. Het droge seizoen, winter, is van mei tot september. In deze periode verzamelen de dieren zich bij weinige plekken waar er nog water te vinden is en kun je ze goed bekijken.

4. Blyde River Canyon

Nationale parken Zuid Afrika Blyde River Canyon

In Blyde River Canyon National Park kun je genieten van adembenemende uitzichten. Dit indrukwekkende natuurgebied ligt in de buurt van het Kruger Park en is de op twee na grootste kloof ter wereld (na de Grand Canyon in de VS en de Fish River Canyon in Namibië).

Het ravijn is zo’n 26 km lang en gemiddeld 800 meter diep. Behalve antilopen, nijlpaarden en krokodillen kan je hier ook alle vijf Zuid-Afrikaanse apensoorten en een enorme diversiteit aan vogels spotten.

Nationale parken Zuid Afrika Bourke's Luck

Wat kan je zien: Miljoenen jaren erosie hebben gezorgd voor spectaculaire rotspartijen, zoals Bourke’s Luck potholes. De Three Rondavels zijn drie ronde heuvels die door het wegslijten van zacht gesteente lijken op de traditionele ronde hutten van de Xhosa stam. Vanaf God’s Window heb je het mooiste uitzicht over de hele Canyon.

Beste reistijd: Blyde River Canyon is het hele jaar door prachtig.

5. Table Mountain National Park

Nationale parken zuid afrika table mountain tafelberg kaapstad

Bezoek je Kaapstad, dan staat een bezoekje aan de Tafelberg ongetwijfeld op je wensenlijstje. Of je ‘m nu zelf beklimt of de top bereikt met de kabelbaan, het uitzicht op Kaapstad is geweldig. Ook Kaap de Goede Hoop, de pinguins op Boulder’s Beach en de berg Lion’s Head zijn onderdeel van het Table Mountain National Park.

Nationale parken Zuid Afrika Kaap de goede hoop

Wat kan je zien: Ruige kust, zonnige stranden, eeuwenoude bossen, indrukwekkende bergen en het zuidelijkste puntje van Afrika. Onderweg kom je onder meer struisvogels, pinguins en klipspringers (kleine antilopes die leven op rotsen) tegen.

Nationale parken Zuid Afrika pinguins

Beste reistijd: Je kunt Table Mountain National Park het hele jaar door bezoeken, maar de beste reistijd is van december tot en met januari. De temperatuur ligt dan tussen de 25-27 graden en de lucht is helder, wat zorgt voor het mooiste uitzicht vanaf de Tafelberg.

6. Garden Route National Park

Nationale parken Zuid afrika Bloukrans bungee

Het Garden Route National Park ligt, zoals je al aan de naam kan zien, op de Tuinroute. Het bestaat uit een aaneenschakeling van drie nationale parken: Tsitsikamma National Park, Wilderness National Park en het Knysna Lake Area.

Of je nu wil wandelen, raften, paardrijden of mountainbiken: er zijn talloze sportieve activiteiten die je hier kunt ondernemen in de bossen, bergen, meren en rondom en in de oceaan. Ook ’s werelds hoogste bungeejump vanaf een brug doe je hier: spring in het diepe vanaf Bloukrans Bridge in Tsitsikamma National Park.

Nationale parken zuid afrika witte haai

Wat kan je zien: Olifanten in Knysna Elephant Park, dolfijnen in Plettenberg Bay, witte haaien in Mosselbay, Southern Right Whales tussen juni en december en meer dan 370 vogelsoorten. Bovendien is dit een van de groenste gebieden van Zuid-Afrika en kun je hier het hele jaar door genieten van de mooiste uitzichten op zee, strand en bergen.

Beste reistijd: het hele jaar door. Wil je walvissen zien, dan kan je Garden Route National Park het beste bezoeken tussen juni en december.

7. Karoo National Park

Nationale parken zuid afrika Karoo

Karoo National Park ligt vlakbij Beaufort West, tussen Kaapstad en Johannesburg. Het is een semi woestijn, die in de lente verandert in een zee van bloemen. Op de uitgestrekte vlakten en de glooiende heuvel kan je grote dieren zoals zebra’s, kudu’s, springbokken en struisvogels spotten. Ook zwarte neushoorns, jakhalzen en, sinds kort, leeuwen komen in dit nationale park voor.

Nationale parken zuid afrika Karoo Fossil Trail

Wat kan je zien: Naast de vele dieren die hier tegenwoordig leven, kan je in de Karoo ook originele fossielen zien van dieren die miljoenen jaren geleden in dit gebied rondliepen. Wandel langs de Fossil Trail om meer te weten te komen over de geologie en paleontologie van het gebied. De Pointer Trail laat je genieten van spectaculaire uitzichten over het landschap.

Beste reistijd: In de zomermaanden (oktober tot en met maart) kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden. In de winterperiode (vooral in juni en juli) kan het juist weer vriezen en kun je zelfs sneeuw zien liggen op de toppen van de omringende bergen.

Karoo National Park kun je dan ook het beste bezoeken in de maanden augustus-september (lente) en april-mei (herfst). Het is warm, maar niet te heet, en de nachten zijn niet te koud.

Entreegelden Krugerpark en andere nationale parken

De toegangsprijs voor het Krugerpark ligt rond de 25 euro. Voor Karoo National Park is dit ongeveer 13 euro. De entreegelden verschillen dus nogal per park. Kijk hier voor de meest actuele prijzen voor nationale parken.

Nationale parken zuid Afrika

Tip: Ga je speciaal naar Zuid-Afrika om wildparken te bezoeken? Dan kan je misschien geld besparen met een Wild Card. Er zijn verschillende Wild Card types (individueel, koppels en families) en de kosten zijn afhankelijk voor welke gebieden of clusters je wil bezoeken.

Bedenk dus van tevoren waar je heen wil en vergelijk prijzen om te zien of je op entreegelden kunt besparen met een Wild Card of goedkoper uit bent door de entreegelden per park te betalen.

Vergelijk reizen naar Zuid-Afrika

Per reistype:

Per reisorganisatie:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *