Ga naar de inhoud

Malaria Krugerpark: malariagebieden in Zuid-Afrika

  Ga je op safari in het Krugerpark en vraag je je af of je malariapillen mee moet nemen? Malariagebieden zijn er in het noordoostelijke deel van het Zuid-Afrika, waaronder het Krugerpark. De periode waarin malaria het meest voorkomt, duurt van september tot en met mei.

  Ben je bezig met het plannen van een rondreis in Zuid-Afrika, ga dan voor advies naar je huisarts, GGD of vaccinatiecentrum. Ook voor andere inentingen en maatregelen die je kunt nemen om gezond op reis te gaan, is het verstandig advies in te winnen bij een specialist. Wees gerust, want met de juiste voorbereiding kan je vrijwel altijd op safari in het Krugerpark.

  Malariavrij op safari? Bij reisorganisaties Riksja, 333Travel en Van Verre stel je jouw eigen reis samen met behulp van bouwstenen. Zo bepaal je zelf welke wildparken en gebieden je wel of niet bezoekt tijdens je rondreis.

  Is er malaria in het Krugerpark?

  Ja. Van oktober tot en met april is er een hoger risico op malaria dan in de rest van het jaar. Het is dan regenseizoen. De kans dat je malaria oploopt in het droge seizoen, van mei tot oktober, is vrij klein. Toch is het verstandig om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk beschermd bent tegen muggenbeten.

  Tip: Lees meer over de beste reistijd voor het Krugerpark

  De malariamug is vooral ‘s nachts actief, waardoor je er overdag weinig last van zult hebben. De risico’s verschillen per regio en reisperiode, dus laat je goed adviseren door een specialist.

   

  Malaria Krugerpark Zuid Afrika

  Malaria Krugerpark: hoe kun je het voorkomen

  Er is geen vaccin tegen malaria beschikbaar als je op reis wil. Wel zijn er verschillende soorten tabletten die je preventief kunt nemen. Bezoek de GGD of een vaccinatiecentrum voordat je op reis gaat. De specialisten daar kunnen je goed adviseren over welke malariatabletten en andere inentingen of vaccinaties het meest geschikt zijn in jouw persoonlijke situatie.

  Ben je onder doktersbehandeling, vraag dan aan je huisarts of specialist of er nog speciale maatregelen nodig zijn.

  malaria krugerpark deet

  De malariamug is meestal actief van zonsondergang tot aan zonsopgang. Algemene maatregelen die je kunt nemen, zijn:

  • Het dragen van een lange broek, lange mouwen, sokken en schoenen
  • Het insmeren van je onbedekte huid in met anti-insectenmiddel die minimaal 30% DEET bevat
  • Het slapen onder een klamboe – zet de airconditioning of ventilator aan als dat mogelijk is.

  Tip: Lees meer over safari kleding en andere aanraders voor op reis.

  Malariavrij op safari

  Wil jij naar Zuid-Afrika zonder malariapillen te slikken? Kies dan voor een reis met een route door malariavrije gebieden. Het grootste gedeelte van Zuid-Afrika is namelijk malariavrij. Er zijn dan ook genoeg andere, bekendere parken in de rest van het land waar je terecht kan zonder malariapillen te slikken, zoals Addo Elephant National Park en Hluhluwe Imfolozi Park.

  Hieronder een greep uit het aanbod van bekende reisorganisaties.

  • Explore the Garden Route & Beyond | Privé reis | 16 dagen. Reis in je eigen huurauto van het bruisende Kaapstad via de Tuinroute naar Addo Elephant National Park, waar je naast de Big Five ook de witte haai en walvissen kunt spotten. Bekijk deze reis.
  • Zuid-Afrika Tuinroute | Groepsreis | 18 dagen. Een prachtige route langs ruige kust en nationale parken. Maak kennis met de beste Kaapse wijnen, kijk struisvogels in Oudtshoorn en ga met een 4×4 gamedrive op safari in Addo. Bekijk deze reis.
  • Malariavrije safarireis met kinderen door Zuid-Afrika | Familiereis | 18 dagen. Een avontuurlijke reis geschikt voor kinderen van alle leeftijden. Ga op zoek naar de Bg Five in malariavrije wildparken, ontdek de natuur van Drakensbergen en bezoek het strand van Durban. Bekijk deze reis.
  • Rondje Kaap | Familiereis | 16 dagen. Een familiereis met relatief korte afstanden en laag reistempo. Ga op jeepsafari in Tsitsikamma National Park, bezoek struisvogels in Oudtshoorn en maak een boottocht om dolfijnen  te spotten. Je sluit je reis af in Kaapstad. Bekijk deze reis.
  • Schatten van de Kaap | Privé reis | 16 dagen. Een Fly-drive van strand naar woestijn, en van natuur naar culinaire hoogstandjes. Geniet van cultuur, wijn en historie en ga op zoek naar walvissen, olifanten en struisvogels. Bekijk deze reis.
  • Explore the Garden Route & Beyond | Privé reis | 16 dagen. Via Kaapstad langs pinguins, walvissen en wijn rij je over de Tuinroute naar Tsitsikamma en Addo National Park, waar je op safari gaat om de Big Five te spotten. Bekijk deze reis.

  Malaria krugerpark zuid afrika

  Malariavrije wildparken in Zuid-Afrika

  Naast het Krugerpark genoeg andere parken in het noordoosten van Zuid-Afrika waar je de malariavrij op safari kunt gaan, zoals:

  • Madikwe Game Reserve: veel afwisselende landschappen waar je de Big Five kan vinden, bij de grens van Botswana;
  • Pilanesberg Game Reserve: vulkanisch landschap en witte en zwarte neushoorns, 3 uur rijden van Johannesburg;
  • Manyoni Games Reserve: een heuvelachtig landschap waar je de Big Five kan spotten, dichtbij de oostkust;
  • Welgevonden Game Reserve: met schuilplaatsen of ‘hides’, waar je de dieren van dichtbij kunt bekijken, 3 uur rijden van Johannesburg;

  Het voordeel van deze parken is dat ze wat minder bekend zijn en daardoor minder bezoekers trekken, wat zorgt voor een meer ‘exclusief’ safarigevoel.

  Wat is malaria?

  Malaria is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door de malariaparasiet. Deze parasiet wordt overgebracht door een steek van een malariamug.

  Er zijn verschillende vormen van malaria. Malaria tropica is daarvan de gevaarlijkste. Zonder behandeling kan je aan deze vorm binnen een paar dagen of weken overlijden. De andere vormen leiden niet tot de dood, maar kunnen er wel voor zorgen dat je je er maanden tot jaren ziek door voelt.

  Incubatietijd malaria

  Ongeveer 8 tot 10 dagen na de steek kunnen de eerste verschijnselen van malaria optreden.

  Malaria symptomen en wat te doen als je deze herkent

  In het begin lijkt malaria vaak op een griepje. De eerste klachten zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Duurt dit langer dan twee dagen en ben je in malariagebied geweest (zelfs als je trouw je malariatabletten heb geslikt), ga dan zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis. Ook als je nog op reis bent.

  Malaria in Zuid-Afrika

  Waar je uiteindelijk ook op safari gaat, met een goede voorbereiding en de juiste voorzorgsmaatregelen op je bestemming kan er weinig misgaan. Je kunt dus met een gerust hart genieten van je safari in het Krugerpark en andere nationale parken in Zuid-Afrika.

  Meer artikelen op safari-reizen.nl:

  Bekijk Zuid-Afrika rondreizen van bekende reisorganisaties:

  Safari Reizen ANWB                         Van Verre safari

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *