Ga naar de inhoud

Krugerpark: vijf bijzondere plekken om te bezoeken

  groepsreis tanzania zanzibar

  Denk je aan een safari in Zuid-Afrika, dan denk je aan het Krugerpark. Het wereldberoemde park is één van de grootste wildreservaten in Afrika. Met een oppervlakte van 19.485 km2 is het ongeveer zo groot als de helft van Nederland. Het Kruger National Park, zoals het officieel heet, ligt in het noordoosten van het land.

  Vijf bijzondere plekken in het Krugerpark

  In het grootste wildpark van Zuid-Afrika vind je natuurlijk je de Big Five. Maar wist je dat er naast alle dieren ook andere bijzonderheden te zien zijn? We zetten er vijf voor je op een rijtje.

  Badderende Nijlpaarden in de Hippo Pool

  Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een van de beste plekken van het park om nijlpaarden te bekijken. Honderden zelfs. Deze grote dieren zoeken dit gedeelte van de Crocodile River graag op, waar ze het grootste gedeelte van hun tijd doorbrengen in het water om koel te blijven.

  Er zijn viewing areas om de dieren te kunnen bekijken. Maar let op: nijlpaarden zijn extreem gevaarlijk, dus ga vooral niet op onderzoek uit om ze van dichterbij te bekijken. Rond zonsopgang komen de dieren aan land om te grazen, dus kom rond deze tijd voor de beste foto’s.

  De Hippo Pool ligt op ongeveer 8 km van de Crocodile Bridge gate in de Marula Regio, aan de zuidelijke kant van het Krugerpark, aan de S27.

  Hippo

  Leeuwen spotten op de Kruger Tablets

  Hoewel er in het Krugerpark verschillende plekken zijn waar leeuwen regelmatig rondhangen, is één van de beste plekken om ze te zien boven op de Kruger Tablets. Deze rotsen liggen aan de zuidelijke rand van de Nkayeni Region, in het centrale gedeelte van het park. Leeuwen vinden het fijn om te relaxen op rotsen. Je kunt ze hier dan ook vaak zien liggen.

  Terug in de tijd: ruines in het Krugerpark

  Wist je dat het Krugerpark meer dan 300 archeologische sites heeft? Ze komen uit verschillende periodes, van de vroege steentijd tot meer recente, historische gebouwen. Drie ervan zijn toegankelijk voor het publiek.

  Albasini ruins

  Dit zijn de overblijfselen van de handelspost die in 1845 gebouwd werd door de Portugess Joao Albasini. Het lag aan een goede handelsroute van het binnenland van Zuid-Afrika naar de zeehavens van Mozambique.

  Albasini handelde in kralen, kleding, messen en spiegels. In ruil daarvoor kreeg hij ivoor, dat hij vervolgens naar de havens bracht. De Portugese handelaar kocht het land voor zijn handelspost voor 22 koeien van Magashula, de chief van de Kutswe stam die in het gebied woonde. In dezelfde regio zette hij nog twee handelsposten op. Eentje aan de voet van Managukop en de ander in de buurt van Ship Mountain aan de Voortrekker Road. Beide lagen in de buurt van het Pretoriuskop Rest Camp in het Krugerpark.

  Ondanks de succesvolle handel verliet Albasinide post in 1847 voor groeiende settlements verder in het westen. Je kunt de Albasini ruins vinden bij de Phabeni Gate.

  Thulamela

  Zit je in de Pafuri Regio in het uiterste noorden van het park, dan kun je Thulamela bezoeken. Deze site is ongeveer 500 jaar oud. Thulamela werd gebouwd door mensen die uit het huidige Zimbabwe kwamen en zuidwaarts trokken. Het hoofd van deze settlement woonde op de top van de heuvel, in een paleis dat omgeven werd door een muur. Hier werden verschillende voorwerpen gevonden, zoals kleipotten, graven en hutten.

  Masorini

  Masorini is een site uit de late IJzertijd. Het ligt op een heuvel ongeveer 12 km van de Phalaborwa Gate, aan de hoofdweg naar het Letaba Rest Camp.

  In de 19e eeuw werd Masorini bewoond door de Ba-Phalaborwa bevolking. Ze ontwikkelden en verfijnden de mijnindustrie. Ijzer werd gesmoten in ovens van klei. De voorwerpen die ze hiervan maakten, werden verhandeld. Dankzij archeologisch werk werd de site zo goed mogelijk hersteld. De Ba-Phalaborwa gemeenschap die aan de rand van het Krugerpark woont, renoveerden de hutten.

  Wil je meer weten, bezoek dan het Masorini museum en de tour bovenop de heuvel waarmee je ijzerovens en de hutten van binnen kan bekijken.

  Kruger en de zeven reuzen: Letaba Elephant Hall

  In dit museum kun je de schedels en slagtanden van de grootste Tuskers (mannetjes-olifanten oftewel stieren – een ‘tusk’ is een slagtand) van het Krugerpark bewonderen. Deze tuskers worden ook wel de ‘Magificent Seven’ genoemd. De indrukwekkende dieren hadden slagtanden van wel 50 kilo per stuk. In 1980 kregen ze ieder hun eigen naam: Dzombo, Kambaku, Mafunyane, Ndlulamithi, Shawu, Shingwedzi and Mandleve.

  In het museum vind je informatie over de evolutie van de olifant, hun gedrag, ecologie en zijn er spellen en activiteiten voor kinderen.

  Letaba Elephant Hall vind je bij het Letaba Rest Camp, een van de populairste kampen van het Krugerpark, ongeveer 50 km van de Phalaborwa Entry Gate.

  Letaba-Elephant-Hall

  De Red Rocks route

  De Red Rocks route, in het noorden van het Krugerpark, volgt de S52 langs de noordelijke oever van de Shingwedzi rivier en gaat terug via de zuidelijker oever. Het ligt in één van de mooiste gebieden van het park, met een grote hoeveelheid aan vogels en ander, groter wild waar je naar op zoek kan.

  De route is vernoemd naar de Red Rocks, een grote plaat van roodgekleurd zandsteen bij de Shingwedzi rivier, een kleine 25 km van het Shingwedzi Camp. Aan de noordelijke kant worden luipaarden regelmatig gespot.

  Hoe kom je op deze plekken?

  Het Krugerpark is gigantisch, dus je zal niet al deze bezienswaardigheden in korte tijd kunnen zien. Reis je met een organisatie, dan zijn er ongetwijfeld mooie routes door het park gepland waardoor je wellicht één of meerdere van deze plekken vanzelf tegen zal komen.

  Reis je met eigen vervoer zoals bijvoorbeeld met een fly-drive, dan kun je natuurlijk je eigen route plannen. Zorg er in ieder geval voor dat je goed geïnformeerd bent voor je je safaririt begint. De medewerkers van het camp waar je verblijft zijn het beste op de hoogte van de meest actuele omstandigheden en kunnen je de beste tips en adviezen geven voor de mooiste en veiligste routes.

  Naar het Krugerpark met eigen vervoer: Hoe kom je er?

  De meeste bezoekers die voor het Krugerpark komen, vliegen naar O.R. Tambo National Airport (JNB) bij Johannesburg. Vanuit daar kun je je reis vervolgen naar één van de vliegvelden in de buurt van het park, waar je een auto kunt huren om zelf door het park te kunnen rijden.

  Het startpunt voor het zuidelijke gedeelte van het park is Nelspruit Airport / Kruger Mpumalanga International Airport (MQP) in Mpumalanga. Je kunt ook vliegen naar Skukuza Airport (SZK), dat zich in het Krugerpark bevindt, vlakbij het Skukuza Rest Camp. Wil je het centrale gedeelte en de noordelijke secties zien, vlieg dan naar Hoedspruit. Ben je vooral geïnteresseerd in het noordelijke gedeelte, ga naar naar Phalaborwa.

  Wat je ook kunt doen, is een auto huren in Johannesburg en naar het Krugerpark rijden. Het park heeft 9 toegangspoorten: Numbi, Malelane, Phabeni, Crocodile Bridge, Paul Kruger, Orpen, Phalaborwa, Punda Maria and Parfuri. Numbi ligt met 411 km het dichtste bij Johannesburg en Parfuri, met een afstand van 600 km, het meest ver weg.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *