Ga naar de inhoud

Tanzania safari: 5 wildparken om te bezoeken

  Wil je de Big Five en nog veel meer wilde dieren zien, dan is een Tanzania safari één van de beste manieren om wildlife te spotten. Het is een van de meest populaire safaribestemmingen van Afrika. Dat is niet gek, want in dit land kun je op bezoek in de prachtigste wildparken met een overvloed aan dieren.

  Op safari in Tanzania: bekijk rondreizen van Djoser, Sawadee en Shoestring.

  Tanzania safari: 5 wildparken om te bezoeken

  Naast de Serengeti, die de grootste inspiratie vormde voor Disney’s klassieker The Lion King, heeft Tanzania nog meer wildparken van absolute wereldklasse. Hieronder een selectie.

  1. Serengeti National Park

  Ga je op Tanzania safari, dan is Serengeti National Park een absolute must-see. Dit park werd opgericht in 1951 en is een UNESCO World Heritage Site. In het zuiden grenst het park aan Ngorongoro Conservation Area, in het noorden aan de Masai Mara in Kenia.

  Wat kan je zien: Dit is het enige gebied in Afrika waar je de jaarlijkse migratie van honderdduizenden zebra’s en meer dan een miljoen gnoes van Tanzania naar Kenia kunt zien.

  wildebeesten oversteek Tanzania safari

  Het is een tocht van meer dan 1.000 km naar groenere graslanden waar er genoeg te eten is. Het meest gevaarlijk obstakel tijdens deze reis is het oversteken van de Mara Rivier, waar enorme krokodillen op de loer liggen.

  Naast de grote aantallen gnoes en zebra’s kun je tijdens je Tanzania safari in de Serengeti ook de Big Five zien. Luipaarden, die normaal niet zo gemakkelijk te vinden zijn, worden vaak gespot, naast grote kuddes olifanten en buffels. Er zijn enkele zwarte neushoorns, maar deze worden bijna nooit gezien omdat ze meestal in de meer begroeide gebieden van het park blijven.

  Met meer dan 500 soorten vogels, waaronder struisvogels, verschillende soorten gieren en adelaars, egyptische ganzen, zwartkopreigers, kraanvogels en nog veel meer is de Serengeti een waar paradijs voor vogelliefhebbers.

  Beste reistijd: Het hele jaar door. Wil je de grote migratie zien? Dan kun je het beste gaan tussen oktober en juli. Let op: dit is geen garantie, ook voor het zien van grote kuddes gnoes en zebra’s die de Mara rivier oversteken heb je een beetje geluk nodig. Gelukkig is er met 3.000 leeuwen en grote aantallen gevlekte hyena’s, nijlpaarden, giraffen, cheeta’s en bavianen genoeg om je dagenlang mee te vermaken.

  Struisvogel tanzania safari

  2. Ngorongoro Conservation Area

  Het landschap van de Ngorongoro Conservation Area bestaat uit kraters, savanne, actieve vulkanen, meren en bossen. De naam van het park komt van de Ngorongoro krater, dé grote trekpleister van dit gebied. Het is de grootste, inactieve vulkaankrater ter wereld en werd twee tot drie miljoen jaar geleden gevormd.

  Met ruim 25.000 grote dieren op een oppervlakte van 260 km2 is het zien van wildlife tijdens je Tanzania safari één groot feest.

  Hyena's op zoek naar een prooi in Ngorongoro safari-reizen.nl

  Wat kan je zien: De mineralen in de grond zorgen voor voedzaam gras, wat een enorme aantrekkingkracht heeft op grote kuddes wildebeesten, zebra’s, buffels en gazelle’s. Zwarte neushoorns worden regelmatig gezien, net als oude mannetjes olifanten met enorme slagtanden.

  Met zoveel graseters zijn er natuurlijk ook veel roofdieren in de buurt: leeuwen, jakhalzen, hyena’s en cheeta’s kan je hier zien rondlopen en ook de luipaard, die anders lastig te zien is, wordt hier vaak gespot. Vogels zoals struisvogels, flamingo’s, zwarte arenden, witte pelikanen, pleviers, Augur buizerds en nog veel meer maken de Ngorongoro krater een waar paradijs.

  Beste reistijd: Het hele jaar door. Het droge seizoen duurt van juni tot en met oktober. Er is dan weinig begroeiing en het spotten van dieren is nog makkelijker, aangezien ze zich verzamelen op de plekken waar ze nog water kunnen drinken. April en mei zijn het beste om trekvogels te spotten.

  Tanzania safari: rondreizen naar de mooiste wildparken

  • Kenia, Tanzania & Zanzibar | Groepsreis | 21 dagen. Je gaat op safari in de mooiste nationale parken en sluit af op het tropische Zanzibar. Bekijk deze reis..
  • Ultimate Safari en Zanzibar | Privéreis | 11 dagen. Bezoek maar liefst vier nationale parken, waaronder Serengeti, en relax op de witte zandstranden van Zanzibar. Bekijk deze reis.
  • Kenia, Tanzania en Zanzibar | Single reis | 22 dagen. Een avontuurlijke rondreis door het oosten van Afrika. Ga op safari in wereldberoemde wildparken en eindig je vakantie op het paradijselijke Zanzibar. Bekijk deze reis.
  • Serengeti safari | Familiereis | 7 dagen. Stel je familiereis samen met behulp van bouwstenen. Ga op zoek naar de Big Five in een stoere 4×4 safari jeep en zipline tussen de baobab bomen. Bekijk deze reis.

  3. Selous Game Reserve

  Selous Game Reserve ligt in het zuiden van Tanzania, niet ver van de Indische Oceaan. Het park is met 54.600m2 het grootste wildreservaat van het Afrikaanse continent, qua oppervlakte ongeveer zo groot als de Benelux. Met bossen, dicht struikgewas, moerassen, rivieren, meren en uitgestrekte open gebieden krijg je een indrukwekkend idee van Afrika’s immense wildernis.

  Naast de Rufiji rivier die door het park stroomt, zijn er verschillende andere rivieren waar dieren gemakkelijk aan water en voedsel kunnen komen. Selous biedt dan ook sommige van de beste bootsafari’s van Afrika. Daarnaast trekt dit park in vergelijking met andere reservaten in het land minder toeristen – wat een bezoek aan dit gebied misschien nog aantrekkelijker maakt.

  Cheetah Tanzania safari

  Wat kan je zien: Wat Selous uniek maakt zijn de grote aantallen dieren en de enorme diversiteit. Je vindt hier leeuwen, giraffen, antilopes, luipaarden, buffels, neushoons, krokodillen en nijlpaarden en een van ‘s werelds grootste olifantenpopulaties.

  Bijzonder is ook de grootste populatie van wilde honden, een van de meest bedreigde roofdierensoorten ter wereld. Visarenden, Egyptische ganzen, Dickinson’s torenvalken en nog ruim 460 andere vogelsoorten kan je hier ook vinden.

  Beste reistijd Tanzania

  Beste reistijd: Het koelere, droge seizoen duurt van juni tot en met oktober. De dieren verzamelen zich dan rondom de waterbronnen die nog beschikbaar zijn. Bovendien is het minder heet dan in de andere maanden.

  Het regenseizoen duurt van november tot mei, met een korte droge periode in januari en februari. Een prima moment voor je Tanzania safari. Het landschap is in deze tijd nog fris en groen en bloemen zijn volop in bloei.

  4. Tarangire National Park

  Tarangire National park ligt in het noorden van Tanzania en is relatief onbekend. Een safari in Tarangire is echter zeer de moeite waard. Al was het alleen al voor de baobab bomen! Er zijn acht van deze boomsoorten op de wereld. Zes ervan kun je vinden op Madagascar, een in Australie en een op het vasteland van Afrika, de grootste. De bomen hebben zich aangepast aan hun omgeving en kunnen in het droge seizoen maar liefst 100.000 liter water opslaan.

  Olifanten onder baobab Tanzania safari

  Wat kan je zien: Naast de baobab kun je de andere reuzen van Tarangire bewonderen: olifanten. Je vindt hier de grootste olifantenpopulatie van het land. Sommige kuddes bestaan uit wel 600 dieren.

  Ook antilopes, zebra’s, buffels en gnoes komen in grote aantallen voor. Daarnaast vind je in dit park giraffes, waterbokken, impala’s, wrattenzwijnen, kudu’s, dikdiks, nijlpaarden, bavianen en vervet apen.

  Roofdieren die je hier kunt zien zijn onder meer de leeuw, de gevlekte hyena, de cheetah, de luipaard, en last but not least: de boomklimmende python. Ook ooievaars, struisvogels, ibissen, ijsvogels, koritraps, spechten en meer dan 500 andere vogelsoorten zijn in het park te vinden.

  Beste reistijd: juni tot en met oktober, het droge seizoen. Dit zorgt ervoor dat de dieren dichter in de buurt blijven van de Tarangire rivier en de moerassen in de buurt. In de andere maanden is er zoveel water beschikbaar dat de dieren zich door het hele gebied kunnen verspreiden, wat wildlife spotten moeilijker maakt.

  5. Gombe Stream National Park

  Wil je een Tanzania safari die net iets anders is dan andere safari’s? Bezoek dan Gombe Stream National Park, aan de oever van Lake Tanganyika. Dit reservaat is het kleinste van het land en ligt in het westen van Tanzania, aan de grens met Congo.

  Het is vooral bekend vanwege Jane Goodall. Zij bracht jarenlang veel tijd door in de bossen van het park om het gedrag van de bedreigde chimpansees te bestuderen.

  Chimpanzee Tanzania safari

  Wat kan je zien: Chimpansees! Dat doe je door ‘s ochtends vroeg op pad te gaan naar de plek waar ze zich de avond ervoor hebben genesteld. Met een gids ga je lopend door de bossen op zoek om de dieren op te sporen. Vind je ze, dan kan je ze een uur lang obeserveren.

  Andere dieren die je kunt zien zijn bavianen, vervet apen, blauwe en roodstaart apen. Ook luipaarden komen in de dichte bossen voor, maar zijn zo schuw dat je ze waarschijnlijk niet zult tegenkomen.

  Beste reistijd: Het droge seizoen, van mei tot oktober, is de beste periode om chimpansees op te sporen. De dieren blijven dan dichter in de buurt van het meer en zijn gemakkelijker te vinden. Het park is het hele jaar open, maar tijdens zware regens kan het moeilijk zijn om de paden te bewandelen.

  Meer artikelen op Safari-Reizen.nl:

   

  Bekijk reizen naar Tanzania bij bekende reisorganisaties:

      Familiereizen Tanzania           

   

   

   

   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *