Ga naar de inhoud

Ontdek Selous Game Reserve in Tanzania 

  Selous Game Reserve is ongeveer zo groot als Zwitserland en daarmee het grootste wildreservaat van Afrika (en een van de grootste ter wereld). Zelfs de beroemde Serengeti past er drie keer in. Ben jij op zoek een overvloed aan groot en klein wild, dan zit je in Selous op de juiste plek! 

   Bekijk georganiseerde rondreizen naar Tanzania bij Sawadee, 333Travel en Shoestring.

  Selous giraffe rent over savanne

  Dieren in Selous 

  Selous is zo groot dat het maar liefst 5% van de oppervlakte van Tanzania in beslag neemt. Het gebied verdeeld is in 53 subregio’s. Slechts drie daarvan zijn opengesteld voor toerisme.  

  Deze drie regio’s staan bekend om de grote aantallen wildebeesten, olifanten, buffels en leeuwen. Ook de zeer zeldzame wilde hond is hier aanwezig. Van deze bedreigde diersoort liepen er ooit 500.000 op de Afrikaanse savanne. Nu zijn dat er wereldwijd zo’n 6.600, waarvan ongeveer 1.300 verspreid in Selous. 

  Selous krokodil

  Ga je op Tanzania safari, dan kan je in Selous naast bovengenoemde dieren ook op zoek naar zwarte neushoorns (ook deze worden met uitsterven bedreigd), luipaarden, giraffes, nijlpaarden, krokodillen, zebra’s, impala’s en elanden.  

  Rufiji rivier als bron van leven 

  Een van de mooiste gebieden in Selous is het merengebied, dat bestaat uit vijf meren met de Rufiji rivier als levensader. Het water trekt veel dieren aan. Zebra’s, elanden, en antilopen komen hier om te drinken. Op hun beurt trekken ze weer verschillende roofdieren aan. Rondom de meren leven dan ook verschillende groepen leeuwen – een goede plek dus om veel dieren te kunnen zien! 

  Naast deze meren vind je in Selous ook savanne, dichte bossen, moerassen en heetwaterbronnen.  

  Selous leeuw Nyerere

  Jeepsafari

  Een jeepsafari is een van de populairste manieren om op zoek te gaan naar wildlife. Dat doe je onder begeleiding van een ranger, die de beste plekken weet om dieren te zien. Bovendien kunnen ze het gedrag van dieren lezen en weten ze waar ze zich verstoppen, waardoor jij de grootste kans hebt om ze te spotten.

  Bootsafari 

  Een bootsafari is een goede manier om Selous vanuit een ander perspectief te verkennen. Zeker voor vogelliefhebbers is dit een must, omdat dit de beste manier is om bijzondere vogelsoorten te kunnen zien. Wist je dat er ruim 400 vogelsoorten in Selous te vinden zijn? Ook komen er veel dieren om te drinken of wat verkoeling te zoeken op en rond de oevers. 

  Wandelsafari 

  Met een (bewapende) gids of ‘ranger’ ga je te voet op pad. Een spannende manier om de natuur van Selous te beleven. Je volgt sporen, leert veel over de kleinere dieren op de savanne en ontdekt bijzondere bomen en planten.  

  Accommodatie 

  Net als andere wildparken in het zuiden van Tanzania, wordt Selous maar door weinig toeristen bezocht. Ga je hier op safari, dan kan je ervan uitgaan dat je de natuur vaak ‘voor jezelf’ hebt en geen massa’s toeristen tegen te komen. 

  Omdat er weinig bezoekers zijn, is de keuze voor accommodatie niet al te groot. Ondanks het beperkte aanbod kan je toch hier kiezen voor een verblijf dat bij je budget past, van luxe lodges tot eenvoudige camp sites. Wat ze wel vaak met elkaar gemeen hebben is dat ze kleinschalig zijn en een eco-vriendelijk karakter hebben. Een verblijf in Selous is hoe dan ook een unieke safari beleving. 

  Populaire Tanzania rondreizen

  Tanzania is een fantastische safari bestemming. Tijdens een georganiseerde rondreis bezoek je beroemde parken als Serengeti en Ngorongoro, soms in combinatie met wildparken in Kenia. Selous ligt vrij afgelegen en is daarom niet altijd opgenomen in het reisprogramma.

  Wel is het bij sommige organisaties mogelijk om de reis zodanig aan te passen dat je dit prachtige park alsnog kunt bezoeken, of dit onderdeel op te nemen in een reis op maat, bijvoorbeeld bij Van Verre, 333Travel of Tenzing Travel. Neem contact op met de betreffende organisatie om de mogelijkheden te bespreken.

  Hieronder een greep uit het aanbod Tanzania rondreizen van bekende reisorganisaties.

  • Selous & Zanzibar | Privé reis | 16 dagen. Vlieg naar Zanzibar voor een paar dagen relaxen aan het strand. Daarna reis je naar Selous, waar je op zoek gaat naar de Big Five per jeep, boot en te voet. Bijkomen van je safari avontuur doe je weer op Zanzibar, waar je de laatste dagen van je vakantie kunt doorbrengen met zwemmen, snorkelen en sight seeing. Lees meer.
  • Kenia, Tanzania & Zanzibar | Singlereis | 22 dagen. Je reist met gelijkgestemde soloreiziger van Nairobi via Lake Nakuru en Masai Mara in Kenia naar de beroemde Serengeti en Ngorongoro in Tanzania. Je sluit je reis af op het tropische eiland Zanzibar. Lees meer.
  • Luxe rondreis Tanzania en Zanzibar | Familiereis | 13 dagen. Ga samen met je gezin op pad in een 4×4 met privé chauffeur / gids. Je bezoekt maar liefst 4 wildparken om op zoek te gaan naar de Big Five. Daarna vlieg je naar Zanzibar om lekker te ontspannen op het strand. Lees meer.
  • Rondreis Tanzania & Zanzibar | Groepsreis | 21 dagen. Tijdens deze lodge / kampeerreis ga je op safari in Serengeti, verken je Lake Manyara National Park op de fiets en ga je op zoek naar olifanten tussen de baobab bomen. Bijkomen van alle indrukken kan op de paradijselijke stranden van Zanzibar. Lees meer.
  • Safari Tanzania | Privé reis | 14 dagen. Bezoek Serengeti, Ngorongoro en Lake Manyara National Park in het noorden van Tanzania. Reis door naar het zuiden om het specerijeneiland Zanzibar te verkennen. Deze reis geheel aan te passen aan jouw wensen, bijvoorbeeld met een bezoek aan Selous. Lees meer.

  Selous Tanzania: beste reistijd

  De beste reistijd voor een safari in Selous is van juni tot en met september. Deze maanden vallen in de droge periode, met een gemiddelde temperatuur van rond de 28-29 graden.  

  Omdat er weinig gebladerte is kan je de dieren gemakkelijker spotten. Bovendien zijn er veel drinkplaatsen opgedroogd, waardoor ze zich verzamelen op plekken waar nog wel water beschikbaar is. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te vinden. 

  Ook in andere maanden kan je Selous goed bezoeken. Let dan wel op de locatie van je verblijf: in het regenseizoen trekken veel dieren naar waterrijke gebieden, waardoor je ver moet rijden om ze te kunnen zien. Voor vogelaars is dit juist weer de ideale tijd. 

  Alleen in april en mei (wanneer de meeste regen valt) worden grote delen van Selous onbegaanbar en veel verblijven gesloten. 

  Wil je een safari in Selous combineren met de meer noordelijke wildparken als Serengeti en Ngorongoro, plan dan je reis in de periodes juni t/m oktober of  

  Tip: Lees hier meer voor de beste reistijd in Tanzania voor safari, Zanzibar en Kilimanjaro 

  Hoe kom je er? 

  Ondanks de grootte ligt Selous vrij afgelegen. Vanaf Dar es Salaam, Arusha en Zanzibar kan je vliegen naar het park, waar er verschillende plekken zijn om te landen. Vanaf daar reis je verder naar de lodge of verblijfplaats. Een safari tour of excursie van een of meerdere dagen kan je regelen via je accommodatie. 

  Bezoek je Selous als onderdeel van een georganiseerde reis, dan is alles al voor je geregeld en hoef je zelf alleen nog te genieten.  

  Safari Selous vanuit Zanzibar 

  Wil je een heerlijke strandvakantie op Zanzibar combineren met een safari in Selous? Dat kan! Vanaf de luchthaven van Zanzibar vlieg je in 1 tot 1,5 uur naar Selous, waar je leeuwen, olifanten, nijlpaarden en nog veel meer wilde dieren op de savanne kunt spotten. Reisorganisatie TUI biedt meerdere van deze reizen aan. Hier lees je er meer over.

  Selous Game Reserve is nu Nyerere National Park 

  Het Selous wildreservaat werd vernoemd naar Frederick Selous, een Britse ontdekkingsreiziger en schrijver die in 1917 stierf tijdens de Eerste Wereldoorlog. Sinds 2019 kreeg het park de status van National Park. Sindsdien heet het park officieel Nyerere National Park, naar Julius Nyerere, de eerste president van Tanzania.  

  Meer artikelen op safari-reizen.nl

  Bekijk safari reizen naar Tanzania bij bekende reisorganisaties:

      Familiereizen Tanzania            

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *