Ga naar de inhoud

Beste reistijd Serengeti

  De Serengeti in Tanzania is wereldberoemd vanwege de grote migratie: meer dan twee miljoen wildebeesten, zebra’s en gazellen trekken door de savannes naar de aangrenzende Masai Mara in Kenia, op zoek naar vers gras en water. Naast deze enorme aantallen grazers vind je in de Serengeti ook leeuwen, luipaarden, cheeta’s, olifanten, giraffen, nijlpaarden, krokodillen en tal van andere diersoorten.

  Wat de beste reistijd is voor de Serengeti? Dat hangt af van wat je wil zien. Hieronder vind je de beste reistijd voor het zien van de grote migratie, vogelspotten, pasgeboren dieren en meer info over de droge en natte seizoenen.

  Op safari in de Serengeti: bekijk rondreizen in Tanzania bij 333Travel, Shoestring en Sawadee.

   

  Beste reistijd Tanzania Serengeti

  Beste reistijd Serengeti: de grote migratie

  Enorme kuddes gnoes die met duizenden tegelijk de rivier oversteken terwijl krokodillen en andere roofdieren op elk moment kunnen toeslaan: je hebt de grootste kans om dit spectaculaire schouwspel te zien als je in de maanden juni en juli op safari gaat in het noorden van de Serengeti.

  De beste reistijd voor het zien van de grote migratie in Tanzania valt in deze twee maanden – het hoogseizoen en de drukste periode van het jaar.

  In deze periode wachten de kuddes tot de groep groot genoeg is om de oversteek te wagen. Wanneer dat precies gebeurt is niet helemaal te voorspellen. Bovendien hebben de dieren geen vaste routes en is de Serengeti enorm groot (met een oppervlakte van 30.000 m2 net iets kleiner dan België). Hierdoor kan het moeilijk kan zijn om op het juiste moment op de juiste plek te zijn.

  Een goede gids en een portie geluk helpen natuurlijk enorm, maar áls het lukt, is het een ervaring om nooit te vergeten.

  Populaire rondreizen in Tanzania met een bezoek aan de Serengeti

  • Kenia, Tanzania & Zanzibar | Single reis | 22 dagen. Een avontuurlijke kampeer- en hotelreis. Je reist met een overland truck en bezoekt beroemde parken als Masai Mara en Serengeti. Na al het wildspotten kan je bijkomen van alle indrukken op de tropische stranden van Zanzibar. Bekijk deze reis.
  • Safari Tanzania Highlights | Privé reis | 12 dagen. Een reis langs de mooiste parken van Tanzania, met ieder hun eigen unieke eigenschappen. Spot olifanten tussen de baobab bomen in Tarangire, ga op zoek naar de Big Five in de Serengeti en sluit af met een heerlijk verblijf op Zanzibar. Bekijk deze reis.
  • Tanzania en Zanzibar | Familiereis | 18 dagen. Bezoek de meest wildrijke parken van Tanzania, ga op jacht met de Hadzabe en geniet van zon, zee en strand op Zanzibar. Bekijk deze reis.
  • Kenia, Tanzania en Zanzibar | Groepsreis | 21 dagen. Je start je reis in Kenia. Na prachtige plekken als Lake Nakuru en het Baringomeer reis je verder naar Tanzania, waar je o.a. de Serengeti en het Victoriameer bezoekt. De eindigt deze hotel- en lodgereis op het specerij- eiland Zanzibar. Bekijk deze reis.
  • Beste van Tanzania | Groepsreis | 9 dagen. In een groep met maximaal 7 deelnemers bezoek je de vier bekendste noordelijk gelegen parken in Tanzania: Lake Manyara, Tarangire, Ngorongoro en natuurlijk Serengeti. Je verblijft in luxe lodges op fantastische locaties. Bekijk deze reis.

  Beste reistijd voor vogelspotten

  In de Serengeti kun je het hele jaar goed vogelspotten, maar de beste reistijd hiervoor is in de periode november tot en met april. Niet alleen zijn trekvogels uit Europa en noordelijke Afrika naar Tanzania getrokken, maar het is ook de broedperiode van de standvogels.

  Beste reistijd Tanzania Serengeti vogelspotten

  Bijzondere vogels die je kunt zien zijn onder meer de Fischer’s lovebird, de grey-breasted spurfowl, de usambiro barbet en de verreaux eagle.

  Beste reistijd voor pasgeboren kalfjes

  Aan het begin van het jaar verzamelen grote kuddes gnoes en zebra’s zich in het zuiden en zuidoosten van de Serengeti. Van ongeveer eind januari tot half maart bevalt ongeveer 80% van de vrouwtjes.

  Dagelijks worden er duizenden kalfjes geboren, tot aan wel 8.000 per dag tijdens de piekperiode! Al binnen een paar minuten na hun geboorte staan ze wankelend op hun benen, om niet lang daarna mee te kunnen rennen met hun moeder.

  Pasgeboren gnoe beste reistijd tanzania serengeti

  En dat is nodig, want roofdieren liggen op de loer. Leeuwen, hyena’s en cheeta’s komen in grote getale opdraven en wachten het juiste moment af om toe te slaan. Dat is niet altijd gemakkelijk, want de vrouwtjesgnoes zoeken het korte gras op zodat ze de jagers zien aankomen.

  Daar vormen ze een barricade rondom de meest kwetsbare dieren om ze te beschermen: vrouwtjes die aan het bevallen zijn en de pasgeboren kalfjes die hun eerste stappen zetten.

  Bezoek je de Serengeti in deze periode, dan kun je naast duizenden jonge dieren, zeer waarschijnlijk ook grote roofdieren in actie zien.

  Best reistijd Serengeti: droge en natte seizoenen

  In Tanzania zijn twee regenseizoenen:

  • het lange regenseizoen, dat loopt van maart/april tot mei
  • het korte regenseizoen, met korte regens in oktober en november.

  Op het lange regenseizoen na, kan je het hele jaar terecht in de Serengeti voor prachtige safari’s. Hieronder een overzicht per maand.

  December – januari – februari

  Dit is het droge seizoen, en de periode waarin veel gnoe- en zebrakalfjes geboren worden. Ook zijn er veel vogels te zien. Dit is ook de warmste periode van het jaar, dus hou rekening met temperaturen tussen de 27 en 33 graden.

  Maart – april – mei

  De grote regentijd, waarbij het dagen achter elkaar kan regenen. Goed voor de natuur, want alles groeit en bloeit. Voor een safari is dit een minder goede tijd, omdat de onverharde wegen onbegaanbaar raken en de dieren minder goed te spotten zijn door alle gebladerte.

  Juni – juli – augustus – september

  Na alle regen is alles in juni en juli nog fris en groen. De temperatuur is wat koeler, waardoor dit een goede tijd is om op safari te gaan. In deze periode heb je ook de grootste kans om getuige te zijn van de grote migratie. Daarna worden de landschappen wat droger en meer dor – wat gunstig is, want dat maakt het speuren naar dieren wat makkelijker.

  Oktober – november

  Dit wordt ook wel het korte regenseizoen genoemd. November is gemiddeld de natste maand van het jaar, maar het regent vooral in de middag. Je kunt dus nog steeds goed op safari in de ochtenden. Omdat deze periode minder populair is bij toeristen, heb je meer van de Serengeti ‘voor jezelf’. Bovendien verlagen veel lodges hun prijzen, waardoor de kosten voor een safariverblijf flink kunnen dalen.

  Beste reistijd per park

  Naast de Serengeti zijn er nog veel meer parken in Tanzania waar je op safari kunt gaan. De parken in het zuiden (Ruaha, Mikumi, Selous) en westen (Gombe, Mahale, Katavi), kun je het beste bezoeken tijdens het droge seizoen van juni tot en met oktober.

  Beste reistijd tanzania serengeti safari

  De parken in het noorden van Tanzania (Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara) zijn het hele jaar door goed voor mooie safari’s. De enige uitzondering als noordelijk park is Tarangire, dat je beter in het droge seizoen kunt bezoeken.

  Dit komt omdat het wildlife, dat zich in het regenseizoen verspreid heeft omdat er meer waterbronnen beschikbaar zijn, weer terugkeert naar dit gebied.

  Beste reistijd legenda

  Serengeti National Park

  • Beste reistijd: juni – oktober
  • Goede reistijd: november – februari
  • Redelijke reistijd: maart – mei

  Dit park staat bekend om één van de grootste spektakels ter wereld: de jaarlijkse migratie van meer dan een miljoen gnoes en honderdduizenden zebra’s. De grootste kans om de grote trek te zien heb je in juni en juli.

  Ngorongoro Crater

  • Beste reistijd: het hele jaar door

  In deze wereldberoemde vulkaankrater vind je enorm veel dieren op een klein oppervlak. Omdat de grond hier zo vruchtbaar is en het gras voedzaam, trekt het veel graseters aan. Deze trekken op hun beurt weer veel roofdieren aan, zoals leeuwen, cheeta’s en luipaarden.

  Selous Game Reserve

  Beste reistijd Selous Game Reserve

  • Beste reistijd: juni – oktober
  • Goede reistijd: november – December
  • Redelijke reistijd: januari-februari en mei
  • Slechtste reistijd: maart-april

  Selous Game Reserve ligt in het zuiden van Tanzania en is ongeveer twee keer zo groot als de Serengeti. Hiermee is het het grootste wildpark van Afrika. De Big Five kun je hier spotten vanaf een jeep, per boot of te voet.

  Ruaha National Park

  Beste reistijd Ruaha National Park

  • Beste reistijd: juni – oktober
  • Goede reistijd: november – December en mei
  • Redelijke reistijd: januai – februari
  • Slechtste reistijd: maart – april

  Ruaha ligt in het zuiden van Tanzania. Dit park staat bekend om de grote kuddes olifanten, buffels en verschillende soorten antilopen. Ook kun je hier grote aantallen leeuwen, luipaarden, cheeta’s en wilde honden zien.

  Lake Manyara National Park

  Beste reistijd Lake Manyara National Park

  • Beste reistijd: juni – oktober
  • Goede reistijd: november – februari
  • Redelijke reistijd: maart – mei

  In Lake Manyara vind je duizenden flamingo’s aan de oevers van het meer. Kijk je in de bomen, dan kun je naast allerlei soorten vogels, ook leeuwen op de takken zien. In de schaduw van het bladerdak brengen ze hun tijd luierend door, tot het weer tijd is om op jacht te gaan.

  Tarangire National Park

  Beste reistijd Tarangire National Park

  • Beste reistijd: juli – oktober
  • Goede reistijd: november en juni
  • Redelijke reistijd: december – mei

  Tarangire staat bekend om de grote kuddes olifanten. Daarnaast vind je gnoes, zebra’s, gazelles, giraffen en nijlpaarden. Ook leeuwen zijn hier gemakkelijk te spotten. Bijzonder zijn de baobab bomen, die soms wel meer dan 1.000 jaar oud zijn.

  Gombe National Park

  • Beste reistijd: juli – oktober
  • Goede reistijd: november en juni
  • Redelijke reistijd: december – maart en mei
  • Slechtste reistijd: april

  Gombe national park is Tanzania’s kleinste wildpark. Het werd beroemd door Jane Goodall, die de chimpanzee families hier meer dan een halve eeuw bestudeerde. Een trek door de jungle om de chimpanzees te spotten in zwaar, maar wanneer je vroeg in de ochtend vertrekt, kun je ze bijna gegarandeerd vinden.

  Meer artikelen op Safari-Reizen.nl:

  Bekijk safari reizen naar Tanzania bij bekende reisorganisaties:

      Familiereizen Tanzania           

   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *