Ga naar de inhoud

Beste reistijd Tanzania: Safari, Zanzibar en Kilimanjaro beklimmen

  Wat is de beste reistijd voor een rondreis in Tanzania? In welke periode kun je het beste op safari gaan en wanneer is de grote trek van de gnoes? Wat is de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen en wanneer heb je het beste weer voor een strandvakantie op Zanzibar?

  Tanzania is een prachtig land dat veel te bieden heeft voor een mooie vakantie. Van de uitgestrekte savannes van de Serengeti tot de hoogste berg van Afrika en tropische stranden met uitzicht op de Indische Oceaan. Lees snel verder om meer te weten te komen over de beste tijd om naar Tanzania te reizen.

  Georganiseerde rondreizen in Tanzania: Bekijk het aanbod van ANWB, Djoser en Sawadee.

  Beste reistijd Tanzania: klimaat

  Tanzania ligt net onder de evenaar. Het heeft een tropisch klimaat met weinig temperatuurverschillen. Er zijn twee regenseizoenen:

  • Het lange regenseizoen: maart tot en met mei.
  • Het korte regenseizoen: eind oktober tot en met november.

  Het noorden van Tanzania, waar je onder meer de Serengeti kunt vinden, liggen op 1500 meter boven zeeniveau. Hier ligt de temperatuur overdag gemiddeld rond de 25 graden, waarbij het ‘s nachts kan afkoelen tot zo’n 10 graden.

  Aan de kust is het altijd tropisch warm. Met een gemiddelde temperatuur van 30 graden kun je tijdens je vakantie heerlijk genieten van de hagelwitte stranden van Zanzibar.

  Beste reistijd Tanzania: safari

  Eigenlijk kun je het hele jaar door goed terecht in Tanzania voor een mooie safarireis. De beste reistijd is echter van juni tot en met oktober. Het grote regenseizoen is dan voorbij en de temperatuur is niet te hoog. In deze droge periode is er weinig groen waar de dieren zich achter kunnen verschuilen.

  Beste reistijd Tanzania Serengeti

  Hierdoor kun je ze tijdens je safari makkelijker zien. Ook zijn er minder plekken waar ze kunnen drinken, waardoor je de dieren zich verzamelen in de buurt van de weinige drinkplaatsen die nog wel beschikbaar zijn. Zo heb je de grootste kans om de Big Five te spotten.

  Tip: Wil jij de grote migratie van duizenden gnoes op de savanne’s van de Serengeti zien? De grootste kans om op dit spectaculaire schouwspel heb je in juni en juli. Lees meer over de beste reistijd voor de Serengeti.

  Beste reistijd Zanzibar

  Op het tropische Zanzibar, of Unguja, kun je het hele jaar door terecht. De minste neerslag is er in de maanden januari en februari en juni tot en met oktober. Tijdens deze droge seizoenen heb je het ideale weer voor een strandvakantie op dit prachtige eiland.

  Beste reistijd Tanzania strand rondreis safari Zanzibar

  Zanzibar maakt onderdeel uit van de Zanzibar archipel. Deze eilandengroep ligt voor de kust van Tanzania in de Indische Oceaan. Naast genieten van de mooie natuur op de eilanden zelf, kan je hier ook schitterend duiken en snorkelen. Reis je naar Tanzania, dan zorgt een combinatie van safari en strand absoluut voor een droomvakantie.

  Tip: Hier vind je 8 redenen voor een rondreis met safari en Zanzibar.

  Georganiseerde reizen naar Tanzania

  Tanzania is een populaire bestemming waarbij je safari en strand met elkaar kunt combineren. Er zijn dan ook meerdere organisaties die reizen naar dit land aanbieden, van individuele tot groepsreizen. Hieronder een aantal bekende reisorganisaties.

  • Sawadee: Groepsreizen, familiereizen, single reizen en 22-35ers reizen naar Tanzania en Zanzibar, soms ook in combinatie met andere landen als Kenia en Zambia. Reis je graag met mensen uit andere landen? Ook voor internationale groepsreizen kun je hier terecht. Bekijk de Sawadee website.
  • Shoestring: Deze organisatie biedt avontuurlijke groepreizen en single reizen naar Tanzania en andere bestemmingen tegen een scherpe prijs. Ook op maat gemaakte, individuele reizen kan je hier boeken. Bekijk de website.
  • Djoser: Voor actieve vakanties met veel individuele vrijheid. De organisatie biedt rondreizen, familiereizen en groepsreizen op maat. Kijk voor meer informatie op de website van Djoser.
  • ANWB: Het vroegere FOX Verre Reizen is nu ANWB Reizen, met privé en groepsreizen naar Tanzania. Bekijk de website.
  • Riksja: Bij Riksja stel je je eigen reis samen met behulp van bouwstenen. Met het advies van landenspecialisten creëer je jouw ideale rondreis door Tanzania. De organisatie biedt individuele rondreizen en familiereizen. Wil je graag de Kilimanjaro beklimmen? Ook dan ben je bij Riksja aan het goede adres. Bekijk de website.
  • Van Verre: Op zoek naar een luxe privé safari op maat? De landenspecialisten van Van Verre helpen je graag bij het samenstellen van je ideale droomreis. Bekijk de website.

  Beste reistijd Tanzania: Kilimanjaro beklimmen

  Met 5.895 meter is de Kilimanjaro de hoogste berg van Afrika. Hoewel je de Kilimanjaro in principe het hele jaar door kunt beklimmen, zijn er seizoenen die meer geschikt zijn dan andere. Met de beste weersomstandigheden verhoog je immers je kans van slagen.

  Beste reistijd Tanzania Kilimanjaro beklimmen

  De beste tijd voor het beklimmen van de Kilimanjaro is van januari tot en met maart of juni tot en met oktober:

  • Januari, februari en maart zijn de warmste maanden met helder weer. Je hebt wel kans op af en toe een bui.
  • In april en mei valt de meeste regen. Flinke buien maken de paden een stuk zwaarder om te beklimmen.
  • Juni en juli zijn de koudste maanden. Het is echter wel mooi weer.
  • In augustus, september en oktober zijn de weersomstandigheden om te klimmen goed. Dit is dan ook het populairste seizoen om de Kilimanjaro te beklimmen. Het kan in deze periode vrij druk zijn op de trails.
  • In november en december is er een kort regenseizoen. Dit zorgt voorwisselvallig weer met korte regenbuien.

  Er zijn 7 routes naar de top van de Kilimanjaro, die verschillen in duur en moeilijkheidsgraad. Met een goede gezondheid, conditie én voorbereiding lukt het de meeste mensen zeker om de hoogste berg van Afrika te bedwingen.

  Tip: Daag jij jezelf graag uit? Lees hier meer over het beklimmen van de Kilimanjaro.

  Meer artikelen op Safari-Reizen.nl:

   

  Bekijk reizen naar Tanzania bij bekende reisorganisaties:

              Familiereizen Tanzania    Van Verre safari

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *