Ga naar de inhoud

Kilimanjaro beklimmen: 7 routes naar de top

  Zit jij erover te denken om de Kilimanjaro te beklimmen? Er zijn 7 routes naar de top van de Kilimanjaro, op 5.895 meter hoogte. Ze verschillen in duur en moeilijkheidsgraad. Met een goede gezondheid, conditie én voorbereiding lukt het ieder jaar weer veel mensen om de hoogste berg van Afrika te bedwingen. Ga jij de uitdaging aan?

  Kilimanjaro beklimmen: bekijk georganiseerde reizen bij Sawadee, Riksja en Van Verre.

  Kilimanjaro beklimmen 7 routes

  1. Marangu (‘Coca Cola’) Route

  De Marangu route wordt ook wel de Coca-Cola route genoemd. Het is de oudste trail en een populaire route naar de top. Marangu wordt beschouwd als de ‘makkelijkste’ route, vanwege de geleidelijke stijging. Het landschap is wat minder afwisselend dan bij de andere routes. De heen- en terugweg gaan via hetzelfde pad, waardoor het erg druk kan zijn.

  Marangu is de enige route waar je gebruik kan maken van slaapzalen in plaats van tenten. Er zijn gezamenlijke eetruimtes en eenvoudige wasgelegenheden.

  Je kunt deze route in 5 dagen lopen, maar een extra dag om te acclimatiseren is aan te raden omdat je hiermee je kansen om de top te halen enorm vergroot.

  2. Machame (‘Whiskey’) Route

  De Machame of Whiskey route wordt beschouwd als een moeilijke route. Vergeleken met Marangu zijn de dagen langer en de wandelingen steiler. Hierdoor is deze route meer geschikt voor de wat meer ervaren hikers.

  Het is een mooie route, met een gevarieerd landschap en prachtige uitzichten. Je kunt deze route in zes dagen afleggen, maar zeven dagen wordt aanbevolen.

  3. Lemosho Route

  De Lemosho route begint aan de westkant van de Kilimanjaro en wordt beschouwd als de mooiste route. Je kunt genieten van schitterende panorama vergezichten vanaf verschillende kanten van de berg. Je komt weinig andere klimmers tegen, totdat de route samenkomt met de Machame route. De afdaling gaat via de Mweka route. De meeste mensen leggen deze route in acht dagen af.

  Kilimanjaro beklimmen Uhuru Peak

  4. Shira Route

  Ook de Shira route start aan de westkant van de Kilimanjaro en is bijna gelijk aan de Lemosho route. Het verschil is dat de Lemosho route begint bij de Londorossi Gate en je door het regenwoud naar het Shira 1 kamp trekt. Volg je de Shira route, dan sla je deze trek over en ga je per auto naar de Shira Gate, bij de Shira Ridge. Je begint je eerste dag hiken op 3.600 meter en brengt je eerste nacht door in het Simba Kamp, op dezelfde hoogte. Daarna volg je de Lemosho route.

  De Shira route is mooi en gevarieerd. Toch wordt de Lemosho route aangeraden, vooral vanwege het hoge beginpunt van de Shira route. Hierdoor zou je eerder last kunnen krijgen van hoogteziekte dan wanneer je geleidelijk omhoog klimt.

  5. Northern Circuit Route

  De Northern Circuit route volgt in eerste instantie de Lemosho route. Maar in plaats van de zuidelijke kant, gaat deze route via de rustige, weinig bezochte noordelijke kant van de Kilimanjaro. Dit is een route van negen dagen, de langste wat betreft tijd en afstand. Het enorm gevarieerde landschap en weinig andere klimmers maakt dit een van de beste routes om te volgen.

  6. Rongai Route

  De Rongai route is de enige die de Kilimanjaro vanuit het noorden benadert. Het startpunt ligt niet ver van de Keniaanse grens. Het is een goed alternatief voor degenen die de drukke Marangu route willen vermijden en graag langs een meer afgelegen route hiken. Ook is het meer geschikt wanneer je de Kilimanjaro in het regenseizoen wil beklimmen, aangezien de noordkant met minder neerslag te maken heeft. Je kunt deze route in zes dagen afleggen, hoewel zeven dagen wordt aanbevolen.

  Het landschap is minder gevarieerd dan bij de westelijke routes, maar je trekt dagen door de echte wildernis voordat de route opgaat in de Marangu route naar de top vanaf het Kibo kamp. Je daalt af via de Marangu route. Dit is geen al te zware route en is aanbevolen als je niet veel backpack of hiking ervaring hebt.

  7. Umbwe Route

  De Umbwe route is kort, steil en direct. Deze wordt beschouwd als zeer moeilijk. Het is de zwaarste route naar de top van de Kilimanjaro. Omdat je zo snel steigt, heb je maar weinig tijd om te wennen aan de hoogte, waardoor niet veel mensen de top deze route lopen. Al je inspanningen worden echter beloond met spectaculaire uitzichten onderweg.

  Je kunt deze route in zes dagen lopen, maar zeven wordt aanbevolen. Alleen als je een zeer ervaren hiker bent en er zeker van bent dat je snel kunt acclimatiseren, zou je deze route kunnen proberen.

  Kilimanjaro beklimmen

  Kilimanjaro beklimmen: plan je reis

  Dat kan op verschillende manieren.

  Zelf regelen

  Boek je vlucht naar Tanzania en ga naar Moshi of Arusha. Je kunt je trekking ter plekke boeken. Omdat er zoveel geregeld moet worden, kan je het beste een bureautje inschakelen. Denk voor een 6-daagse beklimming via de Marangu of Machame route aan zo’n 1500 USD. Dit zijn kosten voor onder meer professionele gidsen (verplicht), dragers voor alle materialen, koks, overnachtingen op de route en maaltijden. Dit is echt de budget optie, en zoals bij veel dingen geldt: je krijgt waar je voor betaalt.

  Dat wil niet zeggen dat het per definitie ‘slecht’ is, maar ben je van plan om het zelf te regelen, laat je dan adviseren door mensen die het eerder gedaan hebben en lees reviews en aanbevelingen op sites als Tripadvisor of reisfora.

  Georganiseerde trekking

  Vind je het leuk om je reis naar Tanzania zelf te plannen, maar wil je voor het beklimmen van de Kilimanjaro wel gebruik maken van een professioneel georganiseerde trekking? Kijk dan eens bij Bookatrekking.com. Deze organisatie is gespecialiseerd in trektochten over de hele wereld.

  Bookatrekking biedt een uitgebreid aanbod aan meerdaagse tochten via de verschillende routes naar de top van de Kilimanjaro, zodat je zelf kan kiezen wat het beste bij je past.

  Georganiseerde groepsreis

  Geef jij de voorkeur aan een geheel georganiseerde rondreis naar Tanzania inclusief Kilimanjaro trek? Kies dan voor een professionele reisorganisatie. Je weet dan zeker dat je de Kilimanjaro op een verantwoorde manier kunt beklimmen. Mocht het onverhoopt zo zijn dat er iets niet helemaal gaat zoals het zou moeten, dan heb je altijd een vangnet waar je op kunt terugvallen.

  Ga mee met een groepsreis van bijvoorbeeld Sawadee. In zeven dagen loop je in een kleine groep van maximaal 15 personen naar de top van de Kilimanjaro via de Machame route. Deze geweldige prestatie combineer je met een rondreis door het noorden van Tanzania. Je gaat op zoek naar de Big Five in Lake Manyara National Park, de Ngorongorokrater en Tarangire.

  Individuele reis met bouwstenen

  Stel je eigen, individuele reis samen met de bouwstenen van Riksja of Van Verre. Je bepaalt zelf je vertrekdatum en gaat onder begeleiding van een ervaren privé gids de berg op. Ook worden er extra dagen ingebouwd om aan de hoogte te wennen.

  Je kunt bij Riksja kiezen tussen de Machame route of de Rongai route. Bij Van Verre volg je de Machame route.

  Beide organisaties bieden de mogelijkheid om je Tanzania reis verder uit te breiden met andere bouwstenen. Hiermee kan je naast het beklimmen van Kilimanjaro ook op safari in wereldberoemde wildparken als de Serengeti en de Ngorongorokrater.

  Wil je daarna even rustig bijkomen van alle inspanningen? Sluit dan je reis af met een paar dagen zon, zee en strand op het tropische eiland Zanzibar.

  Individuele reis op maat

  Heb je een specifieke route in gedachte en wil je graag een privé reis op maat? Neem dan eens contact op met Van Verre, Tenzing Travel of 333Travel voor persoonlijk reisadvies. Deze organisaties zijn gespecialiseerd in maatwerkreizen. Beklim de Kilimanjaro in je eigen tempo via de route die het beste bij je past en geniet van het uitzicht vanaf de Uhuru Peak.

  Breid je reis uit met een safaritour door de mooiste wildparken van Tanzania en een heerlijke strandvakantie om lekker uit te rusten op de beeldschone stranden van Zanzibar. Wat je wensen ook zijn, bespreek ze met de landendeskundigen voor een onvergetelijke reis!

  Voorbereiding Kilimanjaro beklimmen: tips

  Om de top van de Kilimanjaro te bereiken hoef je niet technisch te klimmen: klimijzers of touwen zijn niet nodig. Wat je wel nodig hebt om Uhuru Peak te bereiken is een hele goede conditie. Je wandelt meerdere uren per dag omhoog. Je moet wennen aan de hoogteverschillen en loopt ook nog eens door verschillende klimaatzones. Hoe bereid je je hierop voor?

  • Ga hiken! Dat is namelijk wat je gaat doen bij het beklimmen van de Kilimanjaro. Maak lange wandelingen, van meer dan 5 uur. Bij voorkeur meerdere dagen achter elkaar en het liefst op heuvelachtige terrein. Dat kan vrij lastig zijn in Nederland, maar misschien is het een leuk excuus om een paar dagen weg te gaan naar een plek met meer hoogteverschillen. Zo krijg je alvast een idee van hoe het voelt om meerdere dagen op pad te zijn. Ben je niet gewend om lange afstanden te wandelen, bouw het dan rustig op om blessures te voorkomen.

   

  • Doe cardio training zoals hardlopen, zwemmen, fietsen en wandelen. Dit is goed voor je conditie en uithoudingsvermogen, wat je nodig hebt als je urenlang moet trekken.

   

  • Goede wandelschoenen. Misschien heb je ze al, maar zorg er in ieder geval voor dat je ze ingelopen hebt en zeker weet dat je er uren lekker op kunt lopen.

   

  • Een goede rugzak. Hoewel er dragers zijn om het grootste gedeelte van jouw baggage, kampeerspullen en eten meenemen, draag je zelf ook nog een rugzak met je lunchpakket, regenjas, water etc. Neem je rugtas met een paar kilo aan spullen mee zodat je alvast kan wennen aan het gewicht dat je tijdens de trekking mee moet dragen.

  Meer artikelen op Safari-Reizen.nl:

   

  Bekijk reizen naar Tanzania bij bekende reisorganisaties:

      Familiereizen Tanzania            

   

   

   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *