Ga naar de inhoud

Op safari in Chobe National Park

  Chobe National Park ligt in het noorden van Botswana, aan de grens met Namibië, Zimbabwe en Zambia. Het natuurgebied staat bekend om de enorme aantallen olifanten. Daarnaast zijn er nog veel meer wilde dieren te vinden. Op naar Chobe! 

  Op safari in Botswana: bekijk het aanbod van Djoser, AfrikaPlus en Van Verre

  Chobe olifant in rivier

  Overvloed aan olifanten

  Er wordt geschat dat er zo’n 130.000 olifanten in Chobe te vinden zijn – een derde van het totale aantal olifanten in Afrika! Er zijn afzonderlijke kuddes die uit honderden dieren bestaan. Deze Kalahari olifanten hebben korte en broze slagtanden in vergelijking met andere soortgenoten, waarschijnlijk door het lage calciumgehalte in de grond.  

  De dieren migreren jaarlijks tussen de Chobe rivier in het noorden van Botswana en de Okavango Delta in het zuiden. Daarbij volgen ze de regens, die bepalen waar water en voedsel beschikbaar zijn.  

  Chobe rivier: kan je de Big Five zien?

  Ja! De kans om de Big Five (leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard) in Chobe te zien is zeker aanwezig. Het nationaal park dankt zijn naam aan de Chobe rivier, die de natuurlijke grens vormt tussen Namibië en Botswana. De rivier is een belangrijke drinkwaterplek voor de dieren. Zeker in de droge periode, van mei tot oktober, verzamelen kuddes olifanten, giraffen, buffels en andere dieren zich langs de oevers.

     Chobe leeuw buffel big five botswana safari 

  Met zoveel prooidieren om uit te kiezen, liggen ook roofdieren als leeuwen en luipaarden op de loer. In het water wachten krokodillen geduldig op een potentieel maaltje. Daarnaast zijn nijlpaarden hier in groten getale aanwezig. Deze gigantische planteneters hebben, eenmaal volwassen, weinig meer te vrezen van roofdieren en brengen hun dagen al badderend door.  

  Chobe nijlpaard botswana safari

  Ook zijn er vele water- en roofvogels te vinden, die vogelliefhebbers vanuit de hele wereld trekken. Met zo’n concentratie wildlife in en om het water is een bootsafari over de Chobe Riverfront een absoluut hoogtepunt. 

  Beste reistijd Chobe National Park

  De beste reistijd voor Chobe National Park loopt van mei tot oktober. Dit is het droge seizoen, waardoor de dieren zich verzamelen op en om de oevers van de Chobe rivier en je ze gemakkelijk kunt zien.  

  De dagen zijn droog en warm, met temperaturen tussen de 20 en 28 graden. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 10-15 graden. Dit geldt voor de maanden juni t/m augustus. September en november zijn behoorlijk warm, met temperaturen die kunnen oplopen tot 40 graden. 

  Beste reistijd in Chobe voor baby giraffen

  Ook in het regenseizoen, van november tot maart/april, is Chobe de moeite waard. De omgeving is weelderig en groen. Het is dé kraamperiode voor veel dieren, met een overvloed aan water en voedsel. De kans om baby giraffen, impala’s en zebra’s te zien is in deze periode het grootst. 

  giraffe baby giraffe afrika safari

  Van december tot maart is het zo’n 35 graden, met regenbuien en onweer in de middag of avond. Van april tot mei verandert het regenseizoen naar het droge seizoen. Het koelt af tot 20-30 graden, met af en toe regenbuien. 

  Botswana rondreizen van bekende reisorganisaties

  • De wildparken van Botswana | Groepsreis | 15 dagen. Overnacht midden in de wildernis van de Okavango Delta, ontdek Moremi Game Reserve en reis via de zoutpanenn van Makgadikgadi naar Chobe, waar je op zoek kunt naar de Big Five per jaar en per boot. Bekijk deze reis.
  • Rondreis Mobile Safari Botswana | Groepsreis | 10 dagen. Reis met maximaal 7 medereizigers naar Chobe en Savuti. Verken het Khwai gebied aan de rand van Moremi Game Reserve per mokoro (uitgeholde boomstam) en reis terug naar eindbestemming Maun per vliegtuigje, waardoor je het gebied vanuit de lucht kunt bewonderen. Bekijk deze reis.
  • Explore Exclusive Botswana | Privé reis | 12 dagen. Verken Moremi Game Reserve per boot, spot olifanten in Chobe, vaar in een traditionele mokoro in de Okavango Delta en geniet van de spectuaculaire Victoria Watervallen. Bekijk deze reis.
  • Watervallen, safari en Okavango Delta | Familiereis | 16 dagen. Jullie beginnen in Zimbabwe, waar je de Victoria Falls bezoekt. Ga op safari in Chobe en vlieg vervolgens door naar de Okavango Delta, waar je wandelingen maakt met een gids. Bekijk deze reis.
  • Rondreis Namibië en Botswana | Privé reis | 22 dagen. Reis met een eigen huurauto langs hoogtepunten als Sossusvlei en Etosha National Park in Namibië. Je vervolgt je reis in Botswana, waar je op zoek kunt naar wild in Chobe en de Okavango Delta. Bekijk deze reis.

  Verborgen safaribestemming: Savuti

  In het zuidelijke deel van Chobe National Park ligt Savuti, een afgelegen gebied dat bestaat uit moeras, savanne en grasland.  

  Het is een van de beste gebieden om de zeldzame wilde Afrikaanse wilde hond te zien. Deze dieren leven in roedels en zijn samen enorm efficiënte jagers. 

  Leeuwen en olifanten 

  In Savuti leven veel leeuwen. Ze vormen grote troepen en werken samen om olifanten als prooi neer te halen. Deze spectaculaire manier van jagen is vastgelegd in meerdere documentaires.  

  Ook hyena’s komen in dit gebied veel voor. Geschat wordt dat ze zo’n 20% van de prooien stelen die door de leeuwen gevangen zijn, waardoor ze elkaars ‘eeuwige vijand’ zijn. 

  Andere roofdieren die vaak gezien worden in Savuti zijn cheeta’s en luipaarden. Daarnaast vind je hier grote aantallen olifanten en ander wild zoals nijlpaarden, kudu’s, wrattenzwijnen en impala’s. Ook leven er honderden vogelsoorten, waaronder bijeneters, secretarisvogels en koritraps, de zwaarste vogels die kunnen vliegen.  

  Chobe bijeneter vogels Botswana safari

  Vanwege de ligging zijn er niet veel organisaties die dit gebied in hun standaard programma hebben staan. Ben je op zoek naar een unieke safaribeleving op een plek waar je weinig andere reizigers zal tegenkomen, dan is Savuti zeker de moeite waard.  

  Chobe National Park: hoe kom je er

  Dé toegangpoort tot Chobe National Park is het stadje Kasane, niet ver van de Victoria Watervallen in Zambia. Het is een populaire plek voor mensen die vanaf de Victoria Watervallen een uitstapje maken naar de Chobe rivier. 

  Savuti kan je bereiken met een fly-in safari  of per 4×4 (5 tot 6 uur rijden vanaf Kasane). Het gebied ligt vrij afgelegen en is daarom geen standaard bestemming bij rondreizen. Wil je dit gebied graag bezoeken, neem dan eens een kijkje bij organisaties die rondreizen naar jouw wens kunnen aanpassen, zoals Van Verre of Tenzing Travel.

  Meer artikelen op Safari-reizen.nl:

  Bekijk safari reizen naar Botswana van bekende reisorganisaties:

      Fox verre reizen is nu ANWB        Van Verre safari    Rondreis Botswana 14 dagen

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *