Meteen naar de inhoud

Malaria Krugerpark: malariagebieden in Zuid-Afrika

Malaria Krugerpark close up groene achtergrond

Ga je op safari in het Krugerpark en vraag je je af of je malariapillen mee moet nemen? Malariagebieden zijn er in het noordoostelijke deel van het Zuid-Afrika, waaronder het Krugerpark. Het seizoen voor malaria duurt van september tot en met mei.

Ben je bezig met het plannen van een rondreis in Zuid-Afrika, ga dan voor advies naar je huisarts, GGD of vaccinatiecentrum. Ook voor andere inentingen en maatregelen die je kunt nemen om gezond op reis te gaan, is het verstandig advies in te winnen bij een specialist.

Malaria in het Krugerpark

Van oktober tot en met april is het regenseizoen in het Krugerpark. In deze periode is er een hoger risico op malaria dan in de rest van het jaar. De malariamug vooral ‘s nachts actief, waardoor je er overdag weinig last van zult hebben.

De kans dat je malaria oploopt in het droge seizoen is vrij klein. Toch is het verstandig om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk beschermd bent tegen muggenbeten.

Malaria Krugerpark close up groene achtergrond

Hoe kun je malaria voorkomen

Er bestaat geen vaccin tegen malaria. Wel zijn er verschillende soorten tabletten die je preventief kunt nemen. Bezoek de GGD of een vaccinatiecentrum voordat je op reis gaat. De specialisten daar kunnen je goed adviseren over welke malariatabletten en andere inentingen of vaccinaties het meest geschikt zijn in jouw situatie.

Ben je onder doktersbehandeling, vraag dan aan je huisarts of specialist of er nog speciale maatregelen nodig zijn.

malaria krugerpark deet

De malariamug is meestal actief van zonsondergang tot aan zonsopgang. Algemene maatregelen die je kunt nemen, zijn:

 • Het dragen van een lange broek, lange mouwen, sokken en schoenen
 • Het insmeren van je onbedekte huid in met anti-insectenmiddel die DEET bevat
 • Het slapen onder een klamboe – zet de airconditioning of ventilator aan als dat mogelijk is.

Tip: Lees meer over safari kleding en andere aanraders voor op reis.

Wat is malaria

Malaria is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door de malariaparasiet. Deze parasiet wordt overgebracht door een steek van een malariamug.

Er zijn verschillende vormen van malaria. Malaria tropica is daarvan de gevaarlijkste. Zonder behandeling kan je aan deze vorm binnen een paar dagen of weken overlijden. De andere vormen leiden niet tot de dood, maar kunnen er wel voor zorgen dat je je er maanden tot jaren ziek door voelt.

Incubatietijd malaria

Ongeveer 8 tot 10 dagen na de steek kunnen de eerste verschijnselen van malaria optreden.

Malaria symptomen en wat te doen als je deze herkent

In het begin lijkt malaria vaak op een griepje. De eerste klachten zijn koorts, koude rillingen, spierpijn en hoofdpijn. Duurt dit langer dan twee dagen en ben je in malariagebied geweest (zelfs als je trouw je malariatabletten heb geslikt), ga dan zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde arts of ziekenhuis. Ook als je nog op reis bent.

Inentingen Zuid-Afrika

Inentingen of vaccinaties die worden aanbevolen voor Zuid-Afrika, zijn tegen:

 • DTP (difterie, tetanus en polio)
 • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) – maar alleen als je onder primitieve omstandigheden reist

Heb je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen gehad, dan wordt ook een BMR inenting aanbevolen. Deze beschermd tegen bof, mazelen en rodehond.

Blijf je langer dan drie maanden in Zuid-Afrika, dan worden inentingen aangeraden tegen:

 • Hepatitis B
 • Rabiës (hondsdolheid)
 • Tuberculose

Dit geldt soms ook voor een korter verblijf, afhankelijk van wat je precies gaat doen in Zuid-Afrika. Overleg hierover met de GGD of vaccinatiespecialist.

Verplichte inentingen

Een vaccinatie tegen gele koorts is alleen verplicht als je in de 7 dagen vóórdat je Zuid-Afrika binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit geldt ook wanneer je een overstap in het betreffende gele koorts land hebt gehad of langer dan 12 uur in dat land bent geweest.

Begin ruim op tijd met het regelen van inentingen en vaccinaties.  Als het kan 6 tot 8 weken voor vertrek. Dan weet je zeker dat je alles goed geregeld hebt.

Malaria Krugerpark kalender

Malariavrij op safari

Mocht je malariagebieden toch liever helemaal vermijden maar wel graag op safari? Dan zijn er naast het Krugerpark genoeg andere parken in het noorden van Zuid-Afrika waar je de Big Five malariavrij kunt spotten, zoals:

 • Madikwe Game Reserve (veel afwisselende landschappen)
 • Marakele Game Reserve (goed voor vogelspotten en weinig andere toeristen)
 • Pilanesberg Game Reserve (vulkanisch landschap en witte en zwarte neushoorns)
 • Welgevonden Game Reserve (met schuilplaatsen of ‘hides’, waar je de dieren van dichtbij kunt bekijken)

Het voordeel van deze parken is dat ze wat minder bekend zijn en daardoor minder bezoekers trekken, wat zorgt voor een meer ‘exclusief’ safarigevoel.

Malaria krugerpark zuid afrika

Het grootste gedeelte van Zuid-Afrika is malariavrij. Er zijn dan ook genoeg andere, bekendere parken in de rest van het land waar je terecht kan zonder malariapillen te slikken, zoals Addo Elephant National Park en Hluhluwe Imfolozi Park.

Waar je uiteindelijk ook op safari gaat, met een goede voorbereiding en de juiste voorzorgsmaatregelen op je bestemming kan er weinig misgaan. Je kunt dus met een gerust hart genieten van je safari in het Krugerpark en andere nationale parken in Zuid-Afrika.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.