Ga naar de inhoud

Ngorongoro krater: safariparadijs in Tanzania

  De Ngorongoro krater en het omliggende gebied, samen de Ngorongoro Conservation Area, zijn voor veel safari reizigers een absoluut hoogtepunt. Nergens anders in Afrika vind je een grotere concentratie wilde dieren dan hier.  

  Ngorongoro krater bezoeken: bekijk Tanzania rondreizen bij Sawadee, Shoestring en 333Travel 

  Ngorongorokrater Tanzania zebra gras

  Wat is de Ngorongoro krater?

  De Ngorongoro krater is de grootste nog intacte caldeira ter wereld. Deze ontstond toen zo’n 2 miljoen jaar geleden een vulkaan instortte en zo een trechtervormige krater vormde.  

  De krater heeft een diameter van zo’n 18 km, met een oppervlakte van 260 vierkante km. Wanneer je op de rand van de krater staat, kan je de bodem 600 meter lager zien liggen en heb je een prachtig uitzicht op dit bijzondere gebied. 

  Ngorongoro: welke dieren kan je hier zien?

  Wanneer je afdaalt in de krater kom je terecht in een safari paradijs met verschillende landschappen: savannes, bossen, moerassen met in het midden een zoutmeer. De kraterwanden zijn steil en hoog. Grazers als gnoes, gazellen en zebra’s kunnen zich daar gemakkelijk op bewegen.  

  Ngorongoror krater tanzania hyena zebra

  In december, tijdens de jaarlijkse migratie, trekken ze met honderdduizenden de krater in vanwege de start van het regenseizoen. Ze vertrekken pas weer in juni, wanneer de droogte haar intrede doet en ze weer verder trekken op zoek naar meer waterrijke gebieden. 

  Andere dieren, zoals olifanten, nijlpaarden, buffels en neushoorns leven permanent in de krater.  

  Ngorongoro krater Tanzania olifant moeder en baby

  Grote kans op de Big Five

  Deze overvloed aan planteneters trekken ook grote aantallen roofdieren aan. Sterker nog: de Ngorongorokrater heeft zelfs de hoogste concentratie roofdieren in heel Afrika! Zo vind je hier cheetah’s, jakhalzen, vossen en leeuwen.  

  Ngorongoro krater Tanzania cheeta

  Bovendien heb je hier een goede kans om de schuwe en goed gecamoufleerde luipaard te spotten, om zo je Big Five Lijst (leeuw, olifant, buffel, neushoorn en luipaard) compleet te maken.  

  Opvallend is de afwezigheid van de giraffe: door zijn lange poten en nek kan dit dier de steile afdaling naar de kraterbodem niet maken. Ook krokodillen, impala’s en een aantal andere antilopesoorten komen niet in de krater voor, omdat hun favoriete habitat of voedsel hier niet aanwezig is. 

  Tanzania rondreizen: bezoek de mooiste wildparken

  • Tanzania & Zanzibar | Familiereis | 18 dagen. Reis met andere gezinnen in een stoere safaritruck naar wildparken als Tarangire, Lake Manyara en Serengeti. Ngorongoro bezoek je per 4×4 jeep. Maak kennis met de Maasai en Datoq en eindig je reis op het tropische Zanzibar. Bekijk deze reis.
  • Kenia, Tanzania & Zanzibar | Single reis | 22 dagen. Start in Nairobi en reis via de Masai Mara en Serengeti naar de Ngorongoro krater. Sluit je reis af op Zanzibar, waar je een specerijtoer kan doen, kan gaan snorkelen of duiken en bijkomen van alle indrukken op het strand. Bekijk deze reis.
  • Rondreis Tanzania & Zanzibar | Groepsreis | 15 dagen. Tijdens deze lodge / kampeerreis bezoek je onder meer de Serengeti, Ngorongoro en Tarangire, waar je je kunt vergapen aan olifanten en baobab bomen. Dwaal op Zanzibar door de kronkelende straatjes van Stone Town, leer meer over de bewogen geschiedenis en neem een duik in de Indische Oceaan. Bekijk deze reis.
  • Discover Tanzania | Privé reis | 10 dagen. Bezoek Serengeti, Ngorongoro en Tarangire met deze klassieke safari rondreis door Tanzania. Je sluit je reis af op een 4sterren resort op Zanzibar. Deze reis is geheel aan te passen aan jouw wensen. Bekijk deze reis.
  • Zambia, Malawi en Tanzania | Groepsreis | 24 dagen. Een groepsreis van de hoofdstad van Zambia via Malawi naar Dar es Salaam in Tanzania. Onderweg bezoek je de wildparken South Luangwa, Ruaha en Selous. Een unieke reis off the beaten track voor echte avonturiers. Bekijk deze reis.

  Activiteiten in en om de Ngorongoro krater

  De Ngorongoro krater is veel kleiner dan bijvoorbeeld de Serengeti. Door het beperkte oppervlak is de bodem van de krater in een dag goed te bekijken met een jeepsafari.

  Wandelen over de rand van de krater

  De randen van de krater kan je verkennen met een wandelsafari. Dat doe je samen met een ranger of gids, omdat de dieren die in de krater regelmatig naar boven komen op zoek naar water en voedsel. Je leert meer over het landschap en de planten en kan genieten van het uitzicht op de Ngorongoro krater. 

  Olmoti en Empakai

  Naast de populaire Ngorongoro krater vind je in het omliggende landschap nog twee vulkanische kraters: Olmoti en Empakai. Dichte bossen worden afgewisseld met open grasvlakten, moerassen en riviertjes. Je wandelt door Maasai dorpjes en daalt af in de kraters, waar je in alle rust van de dieren en de natuur kunt genieten.  

  Olduvai Gorge 

  De Olduvai Gorge is een 50km lange kloof, gelegen tussen Ngorongoro en Serengeti. Deze kloof is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld en wordt ook wel de ‘wieg van de mensheid’ genoemd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw vonden Dr. Louis en Mary Leaky hier fossielen van de prehistorische mens – sommige zelfs meer dan 2 miljoen jaar oud. 

  Ngorongoro krater Tanzania Olduvai

  Beste reistijd Ngorongoro 

  Ngorongoro kan je het hele jaar goed bezoeken, maar de beste reistijd ligt tussen juni en oktober. Dit is het droge seizoen, waardoor er minder begroeiing is en je de dieren gemakkelijker kunt zien. 

  Meer artikelen op Safari-reizen.nl:

  Bekijk Tanzania reizen van bekende reisorganisaties:

      Familiereizen Tanzania            

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *