Ga naar de inhoud

9 dingen om te zien en te doen in Sossusvlei, Namibië 

  Een van de hoogtepunten tijdens een rondreis door Namibië is de Sossusvlei. Een bestemming die je vast herkent van de iconische rode zandduinen en de eenzame boom in een verlaten woestijnlandschap. In dit artikel lees je meer over wat er te zien en te doen is in dit bijzondere gebied. 

   Sossusvlei Namibië: bekijk georganiseerde rondreizen bij ANWB, Djoser en Sawadee.

   

  Sossusvlei Dune 45 Namibië

   

  1. Dune 45

  De Sossusvlei is onderdeel van Namib-Naukluft National Park, in het zuidwesten van Namibië. Het is een vallei vaan de Tsauchab-rivier op uitkomt. Het komt echter maar zelden voor dat het water de ‘vlei’ bereikt. Het gebied is dan ook een zee van zand, omringd door gigantische zandduinen en die veranderen van kleur wanneer de zon opkomt en ondergaat.  

  Een van de bekendste duinen is Dune 45, op 45 km rijden vanaf de toegangspoort in Sesriem Canyon (vandaar de naam). Vanaf de top heb je uitzicht over een uitgestrekt landschap vol glooiende, rode duinen. 

  De beste tijd om deze duin te beklimmen is bij zonsopkomst of zonsondergang. De laagstaande zon zorgt namelijk voor een fantastisch kleuren- en schaduwspel. 

  Om de impact van het toerisme te beperken, is Dune 45 de enige duin in die omgeving die je mag beklimmen. Het is een populaire bestemming, dus de kans is groot dat je redelijk wat andere reizigers tegenkomt op weg naar de top.  

  Het is een flinke klim door zacht en los zand, dus zorg ervoor dat je voldoende water, eventueel wat snacks, een zonnebril en iets van hoofdbedekking meeneemt. 

  2. Big Daddy

  De hoogste duin in het Sossusvlei gebied is Big Daddy. Deze is maar liefst 325 meter hoog en ligt tussen Sossuvlei en Deadvlei. Afhankelijk van hoe fit je bent, duurt een klim naar de top ongeveer een uur. Vanaf hier kijk je uit op Deadvlei, een bijzondere plek die je zeker niet mag overslaan als je dit gebied bezoekt.  

  Big Daddy is niet de hoogste duin van Namibië: die eer gaat naar Dune 7, met 383 meter. Deze kreeg zijn naam omdat het de zevende duin is die je tegenkomt na het oversteken van de rivier de Tsauchab. 

  3. Deadvlei 

  Deadvlei is onderdeel van Sossusvlei. Het is een grote witte kleipan met verdorde kameeldoornbomen van wel 900 jaar oud. De rode zandduinen en de strakblauwe lucht op de achtergrond maken dit surrealistische landschap compleet. 

  Sossusvlei Deadvlei Namibië

   

  4. Sesriem Canyon 

  Ook de Sesriem Canyon is de moeite waard om te bekijken. Deze kloof is zo’n 30 meter diep en werd gedurende miljoenen jaren gevormd door de Tsauchab rivier. 

  Sesriem Canyon bestaat uit grillige rotsformaties die zorgen voor prachtige licht- en schaduw contrasten. Het is een van de weinige plekken in het gebied waar het hele jaar door water te vinden is. In de droge maanden (april – oktober) valt de bodem droog en ontstaan er kleine waterpoelen. Je kunt dan afdalen naar de beneden en de rotswanden van onderaf bekijken.  

  Sossusvlei sesriem canyon

  Ben je hier in het regenseizoen, dat ongeveer loopt vanaf november tot april, dan kan je te maken krijgen met korte, hevige regenbuien die voor een plotselinge vloedgolf kunnen zorgen. Wil je afdalen naar de kloof, zorg er dan altijd voor dat je goed geïnformeerd bent. 

  5. Sossusvlei verkennen per luchtballon 

  Maak een ballonvaart en geniet van de zonsopgang vanuit de lucht. De opkomende zon zorgt voor de mooiste kleuren, zowel om je heen als op de grond. Een unieke manier om de glooiende zandduinen in dit bijzondere woestijnlandschap te beleven. 

  Populaire rondreizen naar Namibië

  Bij de meeste rondreizen naar Namibië is Sossusvlei onderdeeel van het reisprogramma. Je kan kiezen voor een van de vele groepsreizen, maar het land ook individueel verkennen, bijvoorbeeld met een selfdrive 4×4. Hieronder een greep uit het aanbod van bekende reisorganisaties:

  • Buitengewoon Namibië | Privé reis | 17 dagen. Reis langs hoogtepunten als Sossusvlei, Fish River Canyon en Etosha, een van de grootste wildparken van Afrika. Je rijdt met een eigen huurauto, waardoor je alle vrijheid hebt om je tempo te bepalen. Bekijk deze reis.
  • Rondreis Namibië | Groepsreis | 21 dagen. Tijdens deze lodge / hotelreis reis je vanuit Windhoek, via de Kalahari-woestijn en de Fishriver Canyon naar de spectaculaire zandduinen van Sossusvlei in Namib-Naukluft National Park. Wild spot je in Etosha en het Waterberg Plateau. Bekijk deze reis.
  • Avontuurlijk Namibië | Privé reis | 21 dagen. Een 4×4 selfdrive rondreis om Namibië zelf te verkennen. Ga op safari in Etosha, beklim de zandduinen in Sossusvlei en bezoek Fish River Canyon. Bekijk deze reis.
  • Beestenboel in Namibië | Familiereis | 20 dagen. Olifanten spotten in Etosha,  duinen beklimmen in Sossusvlei, avonturen beleven op een quad of bavianen fotograferen in de Kalahari woestijn: het kan allemaal met deze avontuurlijke familiereis. Bekijk deze reis.
  • Betoverend Namibië | Groepsreis | 20 dagen. Bezoek het unieke duinlandschap van Sossusvlei, ga op safari in Etosha, geniet van de ongerepte natuur en maak kennis met de Himba. Bekijk deze reis.

  6. Sossusvlei: accommodatie in Sesriem 

  Je kan Sossusvlei alleen bereiken via Sesriem, een klein dorp dat voornamelijk bestaat uit verschillende accommodaties, wat winkels, restaurants en een tankstation.  

  Lodges en hotels zijn er voor ieder budget, of je nu op zoek bent naar een luxe verblijf, een appartement waar je zelf kunt koken of een kampeerplek waar je je eigen tent kunt opzetten. 

  7. Sesriem Gate 

  Je kunt ook in Namib-Naukluft National Park overnachten. Het voordeel hiervan is dat je meer tijd in het park kan doorbrengen. Er zijn namelijk twee toegangspoorten. De buitenpoort gaat open bij zonsopgang en sluit bij zonsondergang. De binnenpoort is alleen toegankelijk voor mensen die in het park verblijven en gaat een uur eerder open en een uur later dicht dan de buitenpoort.  

  Wil je de duinen dus bij zonsopgang of zonsondergang bekijken, boek dan een overnachting in het park. 

  8. Sossusvlei bezoeken: 4wd en shuttle 

  Sossusvlei en Deadvlei vind je op zo’n 60 km rijden vanaf Sesriem Gate. Vijf kilometer voor de Sossuvlei houdt de verharde weg op. Je kan dan alleen verder met een 4×4. Heb je die niet of heb je niet veel ervaring met rijden door diep zand, dan kan je je auto achterlaten op de parkeerplaats bij dit punt.  

  Vanaf deze parkeerplaats rijdt een shuttleservice de hele dag heen en weer naar de tweede parkeerplaats. Vervolgens kan je verder lopen naar Sossusvlei en Deadvlei. 

  9. Sossusvlei bezoeken met een tour of rondreis door Namibië

  Bij de meeste accommodaties kan je een tour naar Sossusvlei boeken van een of meerdere dagen. Wil je dit stukje van je reis graag geregeld hebben voor je vertrek? Kies dan voor een reisorganisatie die al het geregel voor je uit handen neemt, zoals bijvoorbeeld Riksja, Van Verre of 333Travel. Deze organisaties werken met bouwstenen. Dit zijn korte trips of excursies die je aan elkaar kunt ‘plakken’, zodat je zelf de route en duur van je reis kunt samenstellen. 

  Kies je voor een georganiseerde rondreis naar Namibië? Ook dan is een bezoek aan Sossusvlei in de meeste gevallen een vast onderdeel van het reisprogramma.  

  Beste reistijd Sossusvlei 

  Je kunt de zandduinen van Sossusvlei het hele jaar door bezoeken. Wil je ze gaan beklimmen, dan zijn juni, juli en augustus ideaal omdat deze de koelste temperaturen hebben en het zand niet gloeiend heet wordt.

  Bovendien valt dit in de Namibische wintertijd (die loopt van juni t/m oktober), waarin het naast koel ook droog is en de kans op neerslag extreem klein. Overdag is het gemiddeld zo’n 19 tot 24 graden, ’s nachts onder de 10 graden. 

  In onze winterperiode is het zomer in Namibië, van ongeveer november t/m april. De gemiddelde temperatuur overdag ligt dan tussen de 30 en 35 graden, terwijl het in de nachten flink kan afkoelen. Dit is ook de periode waarin de meeste neerslag valt. Vooral in januari t/m maart kan het flink regenen en onweren – vaak korte, hevige buien aan het eind van de middag, waarna de lucht snel weer opklaart. 

  Meer artikelen op Safari-reizen.nl

  Bekijk reizen naar Namibië van bekende reisorganisaties:

   Safari Reizen ANWB    Familiereizen Tanzania            Van Verre safari

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *