Ga naar de inhoud

8 bekende wildparken in Kenia

  Kenia kent tientallen wildparken waar je dieren in hun natuurlijk omgeving kunt bewonderen. Bezoek je het land voor een safarireis, dan kom je hier zeker aan je trekken. Van indrukwekkende olifanten tot razendsnelle cheeta’s en van brullende leeuwen tot zingende vogels, Kenia heeft het allemaal. Hier lees je meer over 8 bekende wildparken en welke dieren je er kan spotten. 

  Wildparken in Kenia: bekijk safari reizen bij Sawadee, Djoser en ANWB 

  1. Masai Mara

  De Masai Mara National Reserve is een van de populairste wildparken in Kenia. De naam komt van de oorspronkelijke bewoners van het gebied – de Maasai stam – en de Mara rivier die door het park stroomt.

  Kenia safari strand vakantie masai mara

  Wat kan je zien: Je kent misschien de beelden wel van National Geographic of documentaires op TV: de grote trek van wildebeesten of gnoes, zebra’s, en gazelles. Meer dan 1,5 miljoen dieren verplaatsen zich jaarlijks van de Serengeti in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia en weer terug. Dit spektakel trekt natuurlijk ook vele hongerige roofdieren aan, die op zoek zijn naar de zwakste prooien.

  Leeuwin op jacht kenia strand safari vakantie reizen

  Ook buiten het migratieseizoen heeft de Masai Mara genoeg te bieden voor je Kenia safari. Het wildpark heeft de grootste concentratie leeuwen en grote families van olifanten, buffels, leeuwen en nijlpaarden. De Big Five kan je hier zeker vinden, net als vele andere dieren.

  Beste reistijd Masai Mara: het droge seizoen, van juni tot en met oktober. Omdat de bomen en struiken dan weinig bladeren hebben, kun je de dieren beter zien. Wanneer je de Masai Mara bezoekt in de periode van juli tot en met oktober, is de kans dat je de migratie van de gnoes in het echt kan zien het grootst.

  2. Samburu

  Samburu National Reserve ligt zo’n 350 km ten noorden van de hoofdstad Nairobi. Het natuurgebied vormt de overgang tussen de groene, vruchtbare grond van Mount Kenya en het semi-woestijnachtige landschap van het noorden van het land. 

  Wildparken Kenia Samburu giraffe

  Wat kan je zien: Samburu staat bekend om de ‘Special 5’: een aantal diersoorten dat alleen in dit gebied voorkomt. Zo spot je hier de de netgiraffe (unieke vlekken), de Grévyzebra (unieke strepen), de Beisa oryx (dunne hoorns), gerenoek (gazelle met lange nek) en de Somalische struisvogel (met een grijsblauwe nek en dijen). 

  Daarnaast vind je in Samburu nog veel dieren, waaronder luipaarden, cheeta’s, leeuwn, buffels en grote kuddes olifanten. 

  Beste reistijd: December tot maart en juli tot oktober. Dit zijn de droge periodes, waarin water schaars is. Dieren verzamelen zich op de plekken waar ze nog wel kunnen drinken, waardoor wild in grote concentraties te vinden is. 

  3. Amboseli

  Kenia safari strand vakantie Kilimanjaro amboseli

  Na de Masai Mara is Amboseli het wildpark dat het meest wordt bezocht in Kenia. Het is bijna 400 km2 groot en heeft verschillende landschappen, van open vlaktes tot moerassen en acacia bossen.

  Deze diversiteit zorgt er samen met een lang, droog seizoen voor dat je bijna verzekerd bent van het zien van grote groepen dieren. In Amboseli kun je ook genieten van adembenemende uitzichten op de Kilimanjaro (in Tanzania).

  Olifanten Kenia safari strand vakantie

  Wat kan je zien: In Amboseli wonen meer dan 50 verschillende zoogdieren en ruim 400 vogelsoorten. Het park staat bekend om de grote kuddes olifanten die hier leven. Je kunt op zoek naar giraffen, leeuwen, apen, zebra’s hyena’s, antilopen, cheeta’s, luipaarden en meer.

  Beste reistijd: Januari en februari zijn goede maanden om Amboseli te bezoeken. Dat geldt ook voor juni tot en met september. Het regenseizoen valt in april en mei. Ook van november tot en met december kan het flink regenen, waardoor de wegen in het park onbegaanbaar worden.

  Voor vogelliefhebbers is de periode van oktober tot en met januari de beste tijd om trekvogels te bekijken.

  Populaire safari reizen met wildparken in Kenia

  • Out of Africa | Privé reis | 12 dagen. Samen met een privé chauffeur die ook ranger is, bezoek de onder meer de Masai Mara en Amboseli National Park. Maak een boottocht op Lake Naivasha en sluit je reis af op de witte stranden van Diani Beach. Bekijk deze reis.
  • Rondreis Kenia, Tanzania & Zanzibar | Groepsreis | 21 dagen. Tijdens deze avontuurlijke kampeerreis maak je kennis met de mooiste plekken van Oost-Afrika. Bezoek wereldberoemde parken als Lake Nakuru in Kenia en de Serengeti in Tanzania en geniet na van alle indrukken op het tropische eiland Zanzibar. Bekijk deze reis.
  • Safarireis met het gezin in prachtig Kenia | Familiereis | 14 dagen. Ga op zoek naar wilde dieren tijdens spannende safari’s, bezoek een opvangcentrum voor chimpansees en geniet van zon, zee en strand in Mombasa, waar je ook allerlei wateractiviteiten kan ondernemen. Bekijk deze reis.
  • Wildparken van Kenia | Privé reis | 8 dagen. Reis met een privé safarigids/chauffeur naar Samburu Games Reserve, vogelparadijs Lake Nakuru en de wereldberoemde Masai Mara, waar je een onvergetelijke ballonvaart boven de uitgestrekte savannes kan maken. Bekijk deze reis.
  • Kenia, Tanzania & Zanzibar | Singlesreis | 22 dagen. Een kampeer- en hotelreis door twee landen. Geniet van overweldigende landschappen met uitzicht op de Kilimanjaro, spot leeuwen, olifanten en giraffen in de Serengeti en Masai Mara en relax op de parelwitte stranden van Zanzibar. Bekijk deze reis.

  4. Lake Nakuru

  Lake Nakuru National Park werd in 1961 opgericht en is ongeveer 188 km2 groot. Dit park staat bekend om de vele flamingo’s die je in en om het meer kunt vinden. Meer dan een miljoen van deze elegante, roze dieren leven van de algen die goed groeien in het warme water.

  Kenia safari strand vakantie flamingo Lake Nakuru

  Wat kan je zien: Naast flamingo’s vind je nog veel meer vogels, zoals pelikanen, aalscholvers en 400 andere soorten. In Lake Nakuru National Park kun je ook terecht om witte neushoorns, de bedreigde zwarte neushoon, wrattenzwijnen, giraffe, nijlpaarden, struisvogels, leeuwen en – als je geluk hebt – luipaarden te bewonderen.

  Beste reistijd: De beste maanden voor een Kenia safari in Lake Nakuru zijn juni tot en met september en januari tot en met maart, de droge seizoenen. De regenseizoenen in de overige maanden zijn echter niet zo nat als in andere gebieden. Ook de wegen blijven goed begaanbaar, waardoor je dit park in alle seizoenen goed kunt bezoeken.

  5. Lake Naivasha 

  Lake Naivasha is het hoogst gelegen zoetwatermeer van Kenia. In de omgeving van dit meer vind je ook Hell’s Gate National Park, waar je op de fiets op safari kan!  

  Wildparken Kenia Lake Naivasha nijlpaard

  Wat kan je zien: Bezoek je het meer per boot, dan zie je waarschijnlijk nijlpaarden, reigers, pelikanen en vele andere vogels. Ook giraffen, antilopen, zebra’s en apen kan je spotten vanaf de boot. Omdat er geen leeuwen, luipaarden en olifanten voorkomen in dit gebied, is Hell’s Gate National Park veilig genoeg om per fiets te verkennen. 

  Beste reistijd: Lake Naivasha kan je het hele jaar door goed bezoeken. De ideale tijd voor een bezoek is misschien wel de zomerperiode, van juni t/m oktober. Het is dan zonnig en droog, zonder dat hat heel heet wordt. In april en mei valt de meeste regen. 

  6. Tsavo East

  Kenia safari strand vakantie reizen leeuwen Tsavo

  Tsavo National Park bestond vroeger uit twee delen: Tsavo East en Tsavo West. Dit zijn nu twee aparte parken geworden. Beide zijn enorm. Tsavo East is met 11.747 km2 een van de grootste nationale parken van Kenia.

  Hoewel een van de grootste rivieren van het land, de Galana rivier, door dit gebied stroomt, is het landschap vlakker en droger dan dat van Tsavo West. Het voordeel hiervan is dat het spotten van wildlife makkelijker is, omdat er weinig begroeiing is waar de dieren zich achter kunnen verschuilen.

  Kenia safari strand vakantie vervet aap

  Wat kan je zien: In Tsavo East kun je buffels, cheeta’s, olifanten, gazelles, giraffen, hyena’s, impala’s, luipaarden, leeuwen, vervet apen, zebra’s en nog veel meer dieren spotten.

  Beste reistijd: Zowel januari en februari als de periode van juni tot en met september zijn goed voor een Kenia safari in Tsavo East. Het zware regenseizoen is van maart tot mei en kun je het beste vermijden, aangezien de wegen dan moeilijk begaanbaar worden. Ook van oktober tot en met december kan er regen vallen. De beste periode om trekvogels te bekijken is van oktober tot januari.

  7. Tsavo West

  Kenia safari strand vakantie reizen Tsavo West

  Tsavo West is bijna 22.000 km2, ongeveer zo groot als de helft van Nederland. Door dit grote oppervlakte zijn er ook veel verschillende landschappen te vinden: bergen, heuvels, savanne, Lake Jipe, semi-woestijn en vulkanische rotsen.

  Wat kan je zien: In Tsavo West kan je olifanten vinden die aan het badderen zijn tussen nijlpaarden en krokodillen. Ook leeuwen, luipaarden, buffels en neushoorns leven hier, maar je moet goed je best doen om alle dieren van de Big Five te kunnen zien.

  Kenia safari strand vakantie Tsavo luipaard

  Vogels zijn er in overvloed: trekvogels zoals African skimmers, rode en gele bishops, palmgieren, haviken, maar ook anderen die het hele jaar door in dit gebied wonen zoals struisvogels, buizerds, spreeuwen, wevers, ijsvogels en toekans.

  Beste reistijd: Zowel januari en februari als de periode van juni tot en met september zijn goed om Tsavo West te bezoeken. Het zware regenseizoen is van maart tot mei en kun je het beste vermijden. De wegen zijn dan moeilijk begaanbaar. Ook van oktober tot en met december kan er regen vallen. De beste periode om trekvogels te bekijken is van oktober tot januari.

  8. Nairobi National Park

  Je rondreis in Kenia begint waarschijnlijk in de hoofstad Nairobi. Deze bruisende stad is het startpunt voor veel safarireizen in oost Afrika. Wildparken in Kenia liggen soms in zeer afgelegen gebieden. Maar wist je dat je op nog geen tien kilometer ten zuiden van het stadscentrum al op safari kunt gaan in het Nairobi National Park?

  Kenia safari strand vakantie reizen Nairobi neushoorn

  De stad wordt van het park afgescheiden door een elektrisch hek. Het is het enige natuurlijke wildreservaat waar je op safari kunt gaan terwijl je wolkenkrabbers op de achtergrond ziet.

  Met een oppervlakte van 117 km2 (ongeveer zo groot als de stad Tilburg), is het park vrij klein vergeleken met andere wildparken in Kenia. Toch kun je hier een enorme diversiteit aan dieren vinden.

  Wat kan je zien: Buffels, giraffen, leeuwen, luipaarden, hyena’s, bavianen, zebra’s, gnoes en cheeta’s – ze zijn er allemaal. Ook de zeldzame zwarte neushoorn kan je hier zien. Deze bedreigde diersoort wordt hier gefokt als onderdeel van het Black rhino conservation programma om de dieren van uitsterven te behoeden.

  Kenia strand safari reizen vakantie olifant opvang

  Tip: In Nairobi National Park kan je op bezoek bij de David Sheldon Elephant Orphanage. De kleine olifanten werden gered nadat hun moeders werden gedood door stropers. Ze worden 24 uur per dag verzorgd, met als doel ze weer onderdeel uit te laten maken van de wilde kuddes in Tsavo.

  Inmiddels is dat al gelukt bij meer dan 200 olifanten. Je kunt het centrum dagelijks bezoeken van 11 tot 12 uur in de ochtend.

  Beste reistijd: De beste reistijd voor een safari in Nairobi is in het droge seizoen van juni tot en met september. De dieren verzamelen zich dan rondom de plekken waar nog water is, zodat je ze makkelijk kunt zien.

  Van maart tot en met mei is er veel regen, waardoor het gras hoger is en er bomen en struiken veel bladeren hebben. Hierdoor is het moeilijker om de dieren te spotten.

  Welke wildparken in Kenia zou jij graag willen bezoeken?

  Heb jij de wildpark in Kenia wel eens bezocht of zou je er graag safari en strand willen combineren? Welke natuurgebieden spreken jou het meest aan en welke dieren zijn jouw favoriet? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en ideeën. Laat het ons weten in de comments!

  Meer artikelen op Safari-Reizen.nl:

   

  Bekijk rondreizen met wildparken in Kenia bij:

                Van Verre safari   

   

   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *