Ga naar de inhoud

Gorilla trekking Oeganda: 8 tips

  Een gorillatrekking in Oeganda is een unieke ervaring: oog in oog staan met een gorillafamilie is een gebeurtenis die je niet snel zal vergeten. Hieronder vind je 8 tips voor deze bijzondere wildlife ontmoeting. 

  Gorilla trekking Oeganda: bekijk het aanbod van Sawadee, Tenzing Travel en 333Travel. 

  Gorilla trekking Oeganda Uganda

  Waar leven gorilla’s in Oeganda?

  De gorilla’s in Oeganda leven in Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park. Bwindi Impenetrable National Park ligt in het zuidwesten van Oeganda en is een van de meest biodiverse gebieden ter wereld. In het park leven meer dan 400 berggorilla’s – ongeveer een kwart van de wereldpopulatie.  

  Mgahinga Gorilla National Park is gelegen in het westen van Oeganda en is de enige plek in Oeganda waar je de zeldzame gouden berggorilla kunt zien. Ze danken hun naam aan hun iets lichtere haarkleur met een goudachtige gloed. Naar schatting zijn er slechts ongeveer 300 van deze dieren over. De ontbossing van hun natuurlijke leefgebied vormt een van de grootste bedreigingen voor deze soort, net als de jacht en de handel in de dieren.  

  Gorilla trekking Oeganda: permits

  In Oeganda zijn er per dag een beperkt aantal permits of vergunningen beschikbaar. De reden hiervoor is het minimaliseren van de impact van het toerisme op de gorillapopulaties en het onder controle houden van het aantal bezoekers. Dat is in het belang van de veiligheid van zowel de gorilla’s als de bezoekers.  

  Een permit kost zo’n 700 USD. De opbrengst hiervan wordt gebruikt voor het behoud van nationale parken en de bescherming van deze bedreigde dieren. Daarnaast gaat er een deel naar de lokale bevolking, om stroperij en illegale houtkap tegen te gaan en wordt er een deel besteedt aan projecten als het bouwen van scholen en ziekenhuizen. 

  Let op: een permit geeft je alleen toegang tot deelname aan de gorillatrekking en een bezoek van een uur bij de gorilla’s. Zaken als accommodatie, transport, maaltijden etc zijn hier niet bij inbegrepen. 

  Oeganda is een van de goedkopere landen voor een gorilla permit – zo betaal je in Rwanda ongeveer 1500 USD.  

  Met een permit kan je meedoen aan een gorillatrekking en mag je een uur doorbrengen bij de gorilla’s. In Oeganda kan je de dieren bezoeken in Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park. 

  gorilla trekking oeganda uganda baby

  Habituation permit

  Naast de trekking permit biedt Oeganda ook habituation permits. Deze geven toeristen de mogelijkheid om deel uit te maken van het habituation proces: het langzamerhand laten wennen van wilde berggorilla’s aan de aanwezigheid van mensen. Dit is essentieel voor het toerisme. Deze habituation permits zijn duurder dan trekking permits: reken op 1500 USD. Daarvoor mag je wel 4 uur doorbrengen bij de gorilla’s, in plaats van één uur zoals met een trekking permit. 

  De Uganda Wildlife Authority (UWA) geeft per dag ongeveer 160 permits uit. Deze zijn verdeeld tussen Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park. Het is mogelijk om deze permits als particulier te boeken, maar de gemakkelijkste manier is om dit te doen via een betrouwbare reisorganisatie als onderdeel van een gorilla safari. Dan weet je zeker dat alles goed geregeld is.  

  8 Tips voor een gorilla trekking in Oeganda 

  1. Vroeg boeken

  De belangrijkste tip: probeer je permit zo vroeg mogelijk te boeken, zo’n 6 maanden van tevoren. Vanwege de beperkte beschikbaarheid en de populariteit van de trekkings zijn ze snel uitverkocht, vooral tijden het hoogseizoen: juni-september en december-februari.

  2. Een goede conditie

  Een gorilla trekking is een uitdagende wandeling door de jungle. Het is dus belangrijk om fysiek fit te zijn. 

   3. Goede kleding en schoenen

  Een goede uitrusting kan een groot verschil maken. Draag stevige, waterdichte wandelschoenen, luchtdoorlatende (outdoor) kleding in laagjes en neem een kleine, waterdichte rugzak mee voor:

  4. Luister naar je gids

  Je gaat op gorilla trekking onder begeleiding van een gids, die je helpt om de gorilla’s te vinden. De gids kent het terrein en de dieren, dus luister altijd naar zijn of haar instructies en aanwijzingen.

  5. Hou afstand

  Respecteer de gorilla’s en hou afstand, minimaal een aantal meter zodat je hen niet stoort. Blijf rustig en maak geen plotselinge bewegingen of lawaai.

  6. Neem de tijd

  Maak foto’s en geniet van het moment. De tijd gaat sneller dan je denkt!

  7. Neem volle batterijen mee

  In het kader van foto’s maken: zorg dat je batterijen volledig zijn opgeladen en neem reserve batterijen mee.

  8. Bescherm het milieu

  Het spreekt voor zich dat je geen afval achterlaat.

  Gorilla trekking Oeganda: een greep uit het aanbod

  Oeganda is een prachtig land, waar je naast gorilla’s ook veel andere dieren kunt zien als je op safari gaat. Hieronder vind je Oeganda reizen van bekende reisorganisaties. Bij sommige van deze reizen is een gorilla trekking al inbegrepen in de reissom, bij andere is deze optioneel. Bekijk per reis dus goed wat er wel of niet is inbegrepen.

  • Rondreis Oeganda | Groepsreis | 21 dagen. Een actieve rondreis door Oeganda, met een bezoek aan de paradijselijke Sipi Falls in het oosten, een bootsafari langs de grootste nijlpaardenpopulatie ter wereld en een gorillatrekking in Bwindi Impenetrable National Park. Een gorillapermit is los bij te boeken. Bekijk deze reis.
  • Discover Uganda | Individuele reis | 9 dagen. Spot chimpansees in Kibale National Park, ga op safari in Queen Elizabeth National Park en sta oog in oog met gorilla’s in Bwindi Impenetrable National Park. Deze reis is inclusief gorilla permit. Bekijk deze reis.
  • Rondreis Oeganda | Groepsreis | 16 dagen. Ga op safari in Murchison Falls National Park, maak een boottocht langs de wildrijke oevers van de Nijl en ga op zoek naar de bedreigde witte neushoorn. Een gorillatrekking (los bij te boeken) is een hoogtepunt voor velen. Tijdens de reis overnacht je op de mooiste plekken in lodges en hotels. Bekijk deze reis.
  • Best Deal Uganda | Individuele reis | 9 dagen. Een individuele rondreis met game drives in Queen Elizabeth Nationa Park, chimpansee tracking in Kibale en een bezoek aan de evenaar. Een permit voor een gorilla trekking is los bij te boeken. Bekijk deze reis.
  • Best of Uganda | Individuele reis | 10 dagen. Geniet van de prachtige natuur, spot olifanten, leeuwen en nijlpaarden en bezoek de berggorilla’s in Bwindi. Bij deze reis zijn permits om gorilla’s en chimpansees te bezoeken inbegrepen. Bekijk deze reis.

  Gorilla trekking Oeganda: beste reistijd 

  De beste reistijd voor een gorilla trekking in Oeganda is afhankelijk van de regio waar je naartoe gaat. Over het algemeen zijn de droge maanden van december tot februari de beste tijden om een gorilla trekking te maken. Tijdens deze maanden is het weer meestal droog en helder, waardoor de trekking gemakkelijker en comfortabeler is. 

  De droge maanden zijn ook een goede tijd voor een safari in Oeganda, omdat er minder struikgewas is en de wilde dieren gemakkelijker te zien zijn.  

  Meer artikelen op safari-reizen.nl:

  Bekijk safari reizen met gorilla trekking van bekende reisorganisaties:

  333travel safari  Koning Aap écht op reis        Sawadee vakantie voor reizigers      Tenzing Travel

   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *