Bij een delta denk je misschien aan de Nijl of de Rijn. Grote rivieren die richting de zee of een groot meer stromen en zich aan de kust wijd vertakken. De Okavango Delta in Botswana is anders. Deze komt niet eens in de buurt van een zee.
De Okavango rivier ontspringt in de regenachtige hooglanden van Angola en stroomt door Namibië in meer dan duizend kilometer naar de Kalahari woestijn in Botswana. Waar het water zich verspreid en vervolgens weer opdroogt.
Maar de uitbarsting aan leven die hier het gevolg van is, zou iedere natuurliefhebber één keer in zijn of haar leven moeten meemaken.
Georganiseerde rondreizen naar de Okavango Delta in Botswana: bekijk het aanbod van Djoser, Sawadee en AfrikaPlus.
Wat maakt de Okavango Delta in Botswana zo bijzonder?
De bron van de Okavango ligt in de hooglanden van Vila Nova, Angola. De rivier wordt hier de Cubango genoemd. Het regenseizoen in dit gebied begint in oktober.
In de zes maanden die volgen, verzamelt het water zich via kleinere stromen in de Cubango en de Cuito rivier, die beiden opgaan in de Okavango.
Vervolgens beweegt de steeds groeiende stroom water zich via Namibië naar het noorden van Botswana, in de Kalahari woestijn. Hier eindigt het in de grootste binnenlandse delta ter wereld, de Okavango Delta.
De lange reis van de rivier zorgt ervoor dat er een enorme hoeveelheid water wordt verzameld. Dit komt allemaal terecht in de beroemde delta, ongeveer een half jaar na de zwaarste regens en 1.100 km van waar het allemaal begon.
Wonder in de woestijn
Tussen februari en mei stroomt de Okavango Delta langzamerhand vol. Aan het eind van deze periode overstroomt de rivier en verspreid het water zich over het landschap, wat zorgt voor een enorm moerasgebied.
Op het hoogtepunt is de delta wel 170 km breed en vormt het een waterlandschap met meer dan 150.000 eilanden vol wilde dieren. Dat dit gebeurt in de droogste periode in het droogste gebied van Afrika, maakt de Okavango Delta een echt natuurwonder.
Rondreis Botswana Okavango Delta: een greep uit het aanbod
- Rondreis Namibië, Botswana en Victoria Watervallen | Groepsreis | 21 dagen. Verken de Okavango Delta in een uitgeholde boomstam (mokoro), de woestijn in Namibië en de spectaculaire Victoria Watervallen. Bekijk deze reis.
- Rondreis Namibië, Botswana en Zimbabwe | Familiereis | 22 dagen. Tijdens deze reis staan natuur en dieren centraal. Ga op zoek naar dieren in de Okavango Delta in Botswana, beklim zandduinen in Namibië en bezoek de donderende Victoria Watervallen. Bekijk deze reis
- Rondreis Kalahari en Okavango | Privé reis | 9 dagen. Deze 9-daagse reis (die aan te passen in naar jouw wensen) brengt je naar unieke accommodaties midden in de natuur. Bekijk de Kalahari en de Okavango Delta vanuit de lucht, ga op safari in een jeep en verken de waterrijke omgeving vanaf het water. Bekijk deze reis.
- Rondreis Namibië, Botswana en Zimbabwe | Groepsreis | 22 dagen. Kampeer tussen het wilde in de Okavango Delta, bezoek wilde woestijnen en vergaap je aan de Victoria Falls. Bekijk deze reis.
- Wildlife, woestijnen en waterwegen | Groepsreis | 24 dagen. Een avontuurlijk rondreis die je start bij de Victoria Watervallen. Via Namibië reis je terug naar Botswana, met als afsluiter de Okavango Delta en Choba National Park. Bekijk deze reis.
Okavango Delta Botswana: welke dieren kan je zien?
Tijdens het natte seizoen trekken veel grote zoogdieren naar de graslanden die om de delta heen liggen, om zich daar te goed te doen aan al het voedsel dat er is. Wanneer er minder te eten is, verhuizen ze terug naar de delta.
Tussen juli en september migreren zo’n 200.000 dieren van de Kalahari woestijn naar deze gigantische oase. Buffels, giraffes, leeuwen, hyena’s, kudu’s, sabelantilopen, zebra’s, wrattenzwijnen en bavianen zijn een paar van de grote dieren die je hier kunt spotten.
Olifanten
Tijdens het droge seizoen trekt de Okavango Delta grote aantallen dieren aan. Olifanten zijn in het hele gebied te vinden en zijn gemakkelijk te zien. Ze eten enorme hoeveelheden gras, schors, bladeren en struiken. In kuddes die soms wel uit honderden dieren bestaan, zijn ze in staat het landschap te veranderen, houden ze waterwegen open en vellen ze bomen.
Buffels
Buffels grazen graag in de buurt van het water. Ze leven in gigantische kuddes van wel duizenden dieren en verplaatsen zich tussen de Chobe regio en de Okavango delta. Omdat ze gras kunnen eten dat minder voedzaam is, wat vooral voorkomt in het droge seizoen, hoeven ze minder ver te migreren dan andere dieren, zoals de zebra.
Leeuwen
Waar buffels zijn, zijn leeuwen. Met zoveel water in de omgeving hebben de leeuwen in dit gebied leren zwemmen om hun prooi te kunnen achtervolgen.
In de Duba Plains, in het noorden van de Okavango Delta, is er een vaste kudde buffels van zo’n duizend dieren. Er zijn een paar troepen leeuwen die regelmatig op ze jagen. Dit is één van de zeldzame plekken waar je bijna gegarandeerd een leeuwenjacht kunt zien!
Hyena’s
Naast leeuwen zijn gevlekte hyena’s de meest voorkomende roofdieren in dit gebied. Tussen de twee zijn er vaak conflicten. Het lijkt soms alsof de hyena’s de resten van een leeuwenjacht proberen te stelen, terwijl het omgekeerde vaak het geval is.
Ze hebben een enorm sterk spijsverteringssysteem en krachtige kaken waarmee ze botten kunnen kraken. Hyena’s kun je door de hele delta vinden.
Nijlpaarden
Nijlpaarden zien er grappig uit, maar worden beschouwd als één van de meest gevaarlijke dieren van Afrika. Ze zijn erg onvoorspelbaar, kunnen opeens agressief worden en met gemak een kano of boot omver gooien. Het zijn enorme dieren, die meer dan 3 ton wegen. Kom dus vooral niet te dichtbij wanneer je een boottripje maakt.
Nijlpaarden leven vooral op plekken waar permanent water beschikbaar is, zoals in lagunen en kanalen in de delta. Ze brengen het grootste gedeelte van de dag door in het water, met alleen hun hoofd dat erbovenuit steekt. ‘s Nachts komen ze uit het water om te grazen op de eilandjes in de delta.
Red Lechwe
De meest voorkomende antilopensoort in de Okavango Delta is de Red Lechwe. Ze leven in kuddes van een paar honderd dieren en zijn gek op water. Met hun lange, gespleten hoeven kunnen ze zich gemakkelijk bewegen door het moerasland.
Lechwe kalfjes worden geboren ver weg van de kudde, wanneer het water van de overstroming zich terugtrekt en er veel vers, nieuw gras te vinden is. Ze worden verstopt in het lange gras terwijl de moeder uit grazen gaat. Omdat ze maar twee keer per dag terugkomt om haar kalf te zogen, zijn deze een makkelijke prooi voor roofdieren. Hierdoor overleeft maar 50% van de pasgeboren kalfjes de eerste weken van hun leven.
Oudere lechwe’s ontsnappen meestal aan leeuwen, hyena’s en wilde honden door naar het water te vluchten. Ze maken enorme sprongen over plassen en kanalen en hebben een waterafstotende laag over hun poten waardoor ze zich sneller door het water kunnen bewegen.
Lechwe’s kun je zien op de open vlakten, maar zijn het meest actief net voor zonsopgang, in de vroege ochtend en in de namiddag.
Pel’s Fishing Owl
De Pel’s Fishing Owl of Pels visuil is één van drie uilensoorten op de wereld die jaagt op vissen. Het is een veelgezochte, maar zeldzaam geziene vogel. De Okavango Delta is echter één van de beste plekken om deze vogel te spotten, omdat meer dan 100 paren hier een nest hebben. Ben je een vogelliefhebber, dan is hier je kans!
De Pel’s Fishing Owl houdt van moerasgebieden en kan je vinden in de buurt van grote rivieren of gebieden met permanent water, zoals in de Okavango Delta. Ze brengen hun dag door op takken die één tot twee meter boven het water hangen, wachtend op vissen die aan de oppervlakte komen om ze vevolgens met een duik te vangen.
De beste tijd om de Pel’s Fishing Owl te zien is in de avond of tijdens zonsondergang.
Slaty Egret
Wellicht vraag je je af wat er zo bijzonder is aan de Slaty Egret of Sharpes. Ben je een echte vogelliefhebber, dan weet je dat deze reiger zeer zeldzaam is en praktisch alleen voorkomt in de Okavango Delta. Voor mensen die van vogelspotten houden, is het zien van de Slaty Egret dan ook een hoogtepunt tijdens een safari.
Slaty Egrets houden van ondiepe lagunen met kort gras, ideaal om op jacht te gaan naar kleine vissen en kikkers. Ook andere reigers, lepelaars en andere vogels leven van deze prooien, maar de Slaty Egrets doen het goed in de delta en komen in het hele gebied voor.
Okavango Delta Botswana: bedreigde diersoorten
In de Okavango delta leven sommige van de meest bedreigde diersoorten ter wereld.
Wilde honden
Wilde honden waren ooit te vinden in 39 landen in Afrika. Door onder meer vallen die door stropers voor andere dieren worden gezet, ziektes die worden overgebracht door tamme honden en een steeds kleiner leefgebied door toedoen van de mens, behoren wilde honden nu tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld.
Op dit moment komen ze nog maar in vier landen voor: Zimbabwe, Tanzania, Zuid-Afrika en Botswana. In Botswana leeft ongeveer 30% van de overgebleven populatie wilde honden in de wereld. Geschat wordt dat er in totaal nog zo’n 3.000 to 5.000 dieren in het wild leven.
Wilde honden kun je vinden in de noordoostelijke gebieden van de Okavango Delta. De grootste kans om ze te zien heb je in de Moremi Game Reserve, in het oostelijk deel van de delta, waar zo’n 150 tot 200 wilde honden leven.
Cheeta’s
Cheeta’s kwamen voor in heel Afrika en delen van Azië, maar hun aantal is door het verlies van leefgebied, vooral door een groeiende bevolking, enorm afgenomen. Op dit moment leven er van het snelste dier op aarde nog zo’n 7.100 exemplaren in het wild.
Je komt ze tegen in nog maar zes Afrikaanse landen: Angola, Namibië, Zimbabwe, Botswana, Zuid-Afrika en Mozambique. In Azië zijn cheeta’s bijna uitgestorven, met minder dan 50 dieren die in een geïsoleerd gebied in Iran leven.
In de Okavango Delte heb je de grootste kans om een cheetah te spotten in Chitabe, in het zuiden van het gebied, grenzend aan de Moremi Game Reserve.
Neushoons
De Okavango Delta is één van de weinige plekken in Botswana waar je de Big Five kunt zien, omdat zowel en zwarte als de witte de neushoorn er opnieuw geïntroduceerd zijn. Deze prachtige dieren kwamen hier vroeger in overvloed voor.
Door het stropen en de jacht op hun hoorn in hun aantal in de laatste honderd jaar dramatisch afgenomen. In 1992 werd de zwarte neushoorn beschouwd als uitgestorven in Botswana, terwijl er nog maar 19 witte neushoorns over waren.
Introductieprogramma
De Department of Wildlife zette samen met de Botswana Defence Force een van ‘s werelds beste anti-stroper units op. Witte neushoorns werden opnieuw geintroduceerd in de Okavango Delta. Op dit moment leven er ongeveer 40 neushoorns in deze regio.
Helaas komt het eens in de zoveel tijd weer voor dat een neushoorn het slachtoffer wordt van stropers. Gelukkig gaat het goed met het overgrote deel van de neushoorns en groeit de groep gestaag.
Dieren ruilen
Ook zwarte neushoorns werd opnieuw geïntroduceerd in de Okavango Delta. Dat gebeurde in 2003, als onderdeel van een uitwisselingsprogramma met Zuid-Afrika, waar neushoorns worden geruild voor sable antilopen.
Zwarte neushoorns zijn moeilijker te spotten omdat ze zeldzamer zijn. Wanneer je echter een paar dagen in één van de kampen op Chief’s Island in de Moremi Game Reserve verblijft, kan je bijna gegarandeerd een neushoorn zien. Ook in het Mopane bosgebied en open savanne in dit wildpark heb je de kans om neushoorns te zien.
Moremi Game Reserve
De Okavango Delta in Botswana is één van de mooiste safaribestemmingen van Afrika. Het gebied is enorm en wordt voornamelijk beschermd door de Moremi Game Reserve, dat ongeveer een derde van de delta beslaat. Het is het eerste wildlife reservaat dat uitgeroepen werd door een Afrikaanse stam in hun eigen gebied. Dat gebeurde in 1963 door de BaTawana stam, die zich zorgen maakte om de jacht die steeds grotere vormen aannam in de Okavango Delta.
Grootste eiland
De Moremi Game Reserve werd in eerste instantie gerund door de Fauna conservation Society of Ngamiland (een noordwestelijk district in Botswana). Sindsdien werd het park uitgebreid zodat Chief’s Island er ook onder viel. Dit is het met 70 km lengte en 15 km breedte het grootste eiland van de Okavango Delta. In 1979 werd het reservaat overgenomen door de Department of Wildlife and National Parks.
De Moremi Game Reseve bestaat uit moerasgebied, lagunes, grassland, acaciabossen, savanne en dichte Mopane bosgebieden.
Meer artikelen op safari-reizen.nl:
- Rondreis Namibië en Botswana: 5 hoogtepunten
- Selfdrive Namibië: rondreizen in een 4×4
- De beste reistassen voor op safari
Bekijk safari reizen van bekende reisorganisaties: