Wat voor kleding pak je in als je op safari gaat? Welke spullen zijn nog meer handig en hoe neem je het allemaal mee? Als je bezig bent met de voorbereiding van een safari trip, dan ben je vast over deze vragen aan het nadenken. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.
Dit mag je écht niet vergeten op safari:
- Verrekijker
- Goede camera
- Extra memory cards
- Warme trui
- Dichte schoenen
- DEET
- Waterfles
Safari kleding: wat moet je aan op safari?
Pak vooral kleding in waarin je je lekker voelt en die je in laagjes over elkaar heen kunt trekken. Katoen is ademend, neemt vocht op en voelt koel aan in warm weer. Een dun vest met lange mouwen en een lange broek beschermen tegen de felle zon en beten van muggen en ander ongedierte.
Ook sport shirts en outdoor kleding zijn heel fijn, omdat ze zweet afvoeren, ademen en snel drogen. Toch hoef je niet speciaal een nieuwe garderobe aan te schaffen. Ook met gewone T-shirts en broeken kun je prima op safari, zeker als je voornamelijk in de auto zit.
Zon en kou
‘s Ochtends en ‘s avonds kan het behoorlijk koud zijn terwijl de temperatuur overdag juist flink kan oplopen. Neem daarom een warme trui mee die je gemakkelijk over je andere kleding aan kunt trekken.
Ook een pet of hoed tegen de zon kunnen fijn zijn. Vergeet vooral niet een goede zonnebril mee te nemen om je ogen te beschermen terwijl je de savanne afspeurt naar wilde dieren.
Welke kleuren (niet) of safari?
Kies voor kleding met neutrale, natuurlijke kleuren als groen, bruin, beige en kaki, zodat je zoveel mogelijk opgaat in de omgeving. Felle kleuren en witte kleding kan je beter een andere keer aantrekken, omdat ze je goed zichtbaar maken voor de dieren. Dit geldt vooral als je een wandelsafari van plan bent – die we overigens aanraden als je de mogelijkheid hebt, want het is ontzettend leuk om te doen!
Wat voor schoenen op safari?
Neem schoenen mee die lekker zitten en waar je goed op kunt lopen. Goede wandelschoenen zijn fijn, maar ook gympen zijn prima geschikt als je op safari gaat. Aangezien de afstanden die je aflegt vaak enorm zijn, zal je waarschijnlijk veel in de auto zitten en ben je toch wat minder vaak te voet onderweg.
Een paar sandalen of slippers zijn ook altijd prettig om te dragen in en om je lodge, zwembad of kampeerplek.
Zwemkleding
Vergeet ook niet zwemkleding als bikini, badpak of zwembroek in je tas of koffer te gooien. Dat kost je weinig ruimte, maar levert je veel plezier op als er een zwembad is waar je na een hele dag safari lekker in kunt duiken.
Electronica en camera’s
Natuurlijk wil je al het moois dat je ziet, vastleggen op camera. Of je nu een professionele fotograaf bent of een enthousiaste amateur, tijdens je safari zal je ongetwijfeld veel foto’s maken. Neem daarom extra memory cards en een reservebatterij mee.
Oplader
Niet overal is stroom beschikbaar. Zon is er gelukkig wel, dus wat is dan slimmer dan een oplader op zonne-energie!
Kies er een van goede kwaliteit en met meerdere aansluitingen, zodat je verschillende apparaten tegelijk kunt opladen.
Wereldstekker
Een wereldstekker is handig op elke reis. Vaak kun je in de landen zelf in een willekeurige supermarkt of winkel voor een paar euro of minder een losse stekker kopen die op je eigen, Nederlandse stekker past.
Wil je zeker weten dat je je telefoon of andere apparaten kunt opladen? Kies dan voor een universele wereldstekker met verschillende USB-poorten. Zo weet je zeker dat je overal ter wereld je spullen kunt opladen.
Tip: Neem een stekkerdoos of powercube mee. Zo heb je met één wereldstekker toch meerdere Nederlandse stopcontacten die je kunt gebruiken.
E-reader
Dankzij het e-ink display leest een e-reader hetzelfde als een papieren boek. Daarom is het minder vermoeiend voor je ogen dan wanneer je van een tablet of computerscherm leest. Op een e-reader passen duizenden boeken – geen gesleep meer met kilo’s aan leesmateriaal. Ideaal dus voor fanatieke lezers op reis!
Andere gadgets voor op safari
Verrekijker
Wil jij zoveel mogelijk wilde dieren spotten? Neem dan zeker een verrekijker mee! Je hebt ze al voor een paar euro, maar wil je de Big Five, die je anders alleen op TV ziet, nu in het echt goed in hun natuurlijke omgeving bekijken, dan is een verrekijker van goede kwaliteit zeker de moeite waard.
Tip: Neem er ook één voor je reisgenoot mee, dan kunnen jullie allebei de savanne afspeuren zonder ongeduldig op elkaar te hoeven wachten.
Dry-bag
Een dry-bag of drysack is een speciale tas die bedoel is om je spullen te beschermen tegen water. Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je aan het inpakken bent voor je safari, maar een dry-bag is ook heel handig om je kostbare apparatuur te beschermen tegen stof als je door droge, zanderige gebieden rijdt.
Sneldrogende handdoek
Een sneldrogende handdoek is vooral handig als je op kampeersafari gaat. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en klein op te rollen of vouwen zodat ze weinig ruimte in beslag nemen.
Tip: Neem een paar karabijners mee. Deze kun je ophangen aan je tent zodat je je handoek eraan kunt hangen of je schoenen in een plastic tas, zodat er geen ongediertje in kan kruipen.
Zaklamp of hoofdlamp
Ga jij tijdens je safari kamperen? Neem dan een zaklamp mee, of nog handiger: een hoofdlamp, dan heb je beide handen vrij.
Waterfles
Voldoende drinken is belangrijk om uitdroging te voorkomen en je fit te blijven voelen, zeker als het warm is.
Zelf water meenemen is altijd verstandig. Het liefst in een stevige, herbuikbare fles die tegen een stootje kan, zodat je zeker weet dat ‘ie onderweg niet gaat lekken.
Of neem een thermosfles mee, zodat je tijdens een warme dag toch kan blijven genieten van een koele slok water!
Gezondheid
Zonnebrandcreme
Ben je de hele dag onderweg in een open safaritruck, smeer je dan goed in met zonnebrandcreme. Ook als het bewolkt is, is de zonkracht vaak sterker dan in Nederland, dus ook dan geldt: goed smeren.
DEET anti muggenspray
DEET is het meest effectieve insectwerende middel met weinig bijwerkingen. Het is een stof die de geursensoren van muggen in de war brengt, waardoor je ze niet goed ruiken. Hierdoor wordt je minder gestoken.
Tip: Breng eerst je zonnebrandcreme aan en een uur later DEET, anders vermindert de werking van de zonnebrand.
Antihistamine
Heb je last van hooikoorts of blijk je tijdens je safari rondreis allergisch te zijn voor bepaalde dingen, dan kunnen antihistaminetabletten helpen om de ergste jeuk, niezen en tranende ogen te verhelpen.
Vaccinaties en malariapillen
Welke vaccinaties heb je nodig als je op safari gaat in Afrika? Moet je malariapillen slikken? Dat hangt af van het land en het gebied waar je heen gaat. Maak een afspraak bij de GGD voor advies dat het beste past bij je past.
Vaccinaties worden, afhankelijk van de polisvoorwaarden, vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Safari kleding en andere spullen inpakken
Welke koffer of reistas voor safari?
Check bij je reisorganisatie wat voor type koffer of tas je mee kan nemen. Is het een rondreis waarbij je vooral in lodges en hotels verblijft, dan is een harde koffer meestal geen probleem.
Ga je rondreizen met een safaritruck, dan is een reistas of backpack praktischer omdat deze makkelijker passen als er weinig baggageruimte is.
Tip: Kijk hier voor een overzicht van de beste reistassen voor op safari.
Packing cubes
Met packing cubes kun je je spullen goed sorteren en hou je je tas of koffer georganiseerd en overzichtelijk.
Je hoeft alleen de cube hoeft te pakken die je nodig hebt in plaats van alles overhoop te halen omdat je net dat ene shirt zoekt. Echte aanraders voor op reis!
Dagrugzak
Een fijne rugzak is ideaal voor korte dagtrips of excursies. Neem er een met voldoende ruimte voor een waterfles, een extra trui, en handige vakjes zodat je je spullen snel kunt vinden.
Kabel organizer
Met alle gadgets die we tegenwoordig meenemen op vakantie komen ook een hoop kabels mee.
Gebruik een kabel organizer om al je snoeren en kabels op een plek te bewaren. Zo raak je ze nooit meer kwijt en zijn ze goed beschermd.
Reisdocumenten en geld
Paspoort en visa
Ga je op safari naar één of meerdere bestemmingen waar je een visum voor vereist is? Voor de meeste landen heb je een paspoort nodig dat nog minimal een half jaar geldig is nadat je het land bent binnengekomen.
Controleer dus of je een nieuw paspoort nodig hebt. Ook het aanvragen van een visum kan nogal wat tijd in beslag nemen, dus check zo snel mogelijk wat de regels zijn zodat je ervoor kunt zorgen dat al je reisdocumenten in orde zijn.
Tip: Een paspoorthouder is niet alleen handig om je paspoort te beschermen tegen vuil en nattigheid, maar kan je ook gebruiken om eventuele inreisformulieren of uitreisbewijzen in te bewaren. Zo heb je alle relevante papieren bij elkaar als je bij de douane staat.
Geldzaken
Meestal staat het gebruik van je Nederlandse bankpas vanwege veiligheidsredenen ingesteld op alleen Europa. Stel je bankpas in op ‘wereld’, zodat je je pas ook op reis kunt gebruiken. Informeer bij je bank hoe je dit het beste kunt doen.
Vaak kun je met je Nederlandse pinpas terecht bij een geldautomaat in de aankomsthal op het vliegveld. Niet alle banken accepteren Europese bankpassen, dus het is verstandig om een credit card mee te nemen als je zeker wil weten dat je kunt pinnen.
Wat je op alle vliegvelden en vaak ook in stadjes waar veel toeristen komen kunt doen, is Euro’s omwisselen naar de lokale valuta. Neem ook Amerikaanse dollars mee vanuit Nederland. Die worden sowieso overal geaccepteerd.
Met een money belt kun je je geld en eventuele pasjes onzichtbaar onder je kleding dragen.
Tip: Check de wisselkoers en de tarieven, want die kunnen best nog wel eens verschillen per kantoor.
Reisverzekering
We gaan er niet vanuit, maar voor het geval dat er iets mocht gebeuren, is het altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Heb je geen doorlopende reisverzekering, dan kun je speciaal voor de duur van je reis een kortlopende reisverzekering afsluiten.
Safari Paklijst: wat neem je mee
Kleding
Electronica en gadgets
Gezondheid
- Zonnebrandcreme
- DEET anti-insectenspray
- Antihistamine
- Malariapillen
- Kabel organizer
Baggage & inpakken
- Harde koffer of zachte reistas (Check bij je reisorganisatie wat je mee mag nemen!)
- Dagrugzak
- Packing cubes
- Paspoorthouder
- Money Belt
Welke kleding en gadgets neem jij mee op safari?
Waar kan jij niet zonder als je op reis gaat? Wat is een absolute must-have die altijd bovenaan jouw inpaklijst staat? Laat het ons weten in een reactie!
Meer artikelen op safari-reizen.nl:
- Beste reistijd Zuid-Afrika: spot jij de Big Five?
- De beste reistassen voor op safari
- Op vakantie in Kenia: safari en strand
Bekijk safari reizen van bekende reisorganisaties: