Meteen naar de inhoud

Op vakantie in Kenia: safari en strand

Kenia safari strand vakantie masai mara

Op safari gaan in Kenia is voor veel mensen een droom. Dit land is de meest populaire safaribestemming van Afrika. De landschappen zijn prachtig en divers en de kans om de Big Five te spotten is groot.

Wil je je safarireis in Kenia combineren met een strandvakantie? Ook dat kan hier heel goed. Van de wereldberoemde Masai Mara tot de tropische stranden aan de kust, en van kamperen op de savanne tot een all-inclusive strandhotel met uitzicht op de Indische Oceaan, Kenia heeft het allemaal.

We zetten een aantal hoogtepunten op een rij, zodat jij je ideale safarivakantie in Kenia kunt gaan plannen.

Rondreis Kenia

De beste manier om in korte tijd veel van het land te zien, is een rondreis. Of je Kenia nu bezoekt met een georganiseerde groepsreis of zelf op pad gaat om het land te verkennen, er is ontzettend veel te zien en te beleven.

Ga op safari in Tsavo East, een van de grootste wildparken ter wereld. Vergaap je aan duizenden flamingo’s in Lake Nakuru. Wees getuige van enorme kuddes gnoes en zebra’s in de Masai Mara, tijdens hun grote trek van Kenia naar Tanzania.

giraffe Kenia safari strand vakantie reizen

Na je safari bijkomen van alle indrukken? Bezoek de hagelwitte stranden van Mombasa aan de tropische kust van oost Afrika. Heb je nog steeds geen genoeg van alle wildlife? Diani Beach is een geweldige plek om de onderwaterwereld te verkennen.

Wanneer je hier gaat duiken of snorkelen, spot je naast kleurrijke vissen misschien ook wel een zeeschildpad of murene. Waar je ook voor kiest, na een rondreis in Kenia zal je ongetwijfel kunnen terugkijken op een bijzondere vakantie.

Op safari in Nairobi

Je rondreis in Kenia begint waarschijnlijk in de hoofstad Nairobi. Deze bruisende stad is het startpunt voor veel safarireizen in oost Afrika. Maar wist je dat je op nog geen tien kilometer ten zuiden van het stadscentrum al op safari kunt gaan in het Nairobi National Park?

Kenia safari strand vakantie reizen Nairobi neushoorn

De stad wordt van het park afgescheiden door een elektrisch hek. Het is het enige natuurlijke wildreservaat waar je op safari kunt gaan terwijl je wolkenkrabbers op de achtergrond ziet.

Met een oppervlakte van 117 km2 (ongeveer zo groot als de stad Tilburg), is het park vrij klein vergeleken met andere wildparken in Kenia. Toch kun je hier een enorme diversiteit aan dieren vinden.

Wat kan je zien: Buffels, giraffen, leeuwen, luipaarden, hyena’s, bavianen, zebra’s, gnoes en cheeta’s – ze zijn er allemaal. Ook de zeldzame zwarte neushoorn kan je hier zien. Deze bedreigde diersoort wordt hier gefokt als onderdeel van het Black rhino conservation programma om de dieren van uitsterven te behoeden.

Kenia strand safari reizen vakantie olifant opvang

Tip: In Nairobi National Park kan je op bezoek bij de David Sheldon Elephant Orphanage. De kleine olifanten werden gered nadat hun moeders werden gedood door stropers. Ze worden 24 uur per dag verzorgd, met als doel ze weer onderdeel uit te laten maken van de wilde kuddes in Tsavo.

Inmiddels is dat al gelukt bij meer dan 200 olifanten. Je kunt het centrum dagelijks bezoeken van 11 tot 12 uur in de ochtend.

Beste reistijd: De beste reistijd voor een safari in Nairobi is in het droge seizoen van juni tot en met september. De dieren verzamelen zich dan rondom de plekken waar nog water is, zodat je ze makkelijk kunt zien.

Van maart tot en met mei is er veel regen, waardoor het gras hoger is en er bomen en struiken veel bladeren hebben. Hierdoor is het moeilijker om de dieren te spotten.

Masai Mara

De Masai Mara National Reserve is het populairste wildpark in Kenia. De naam komt van de oorspronkelijke bewoners van het gebied – de Maasai stam – en de Mara rivier die door het park stroomt.

Kenia safari strand vakantie masai mara

Wat kan je zien: Je kent misschien de beelden wel van National Geographic of documentaires op TV: de grote trek van wildebeesten of gnoes, zebra’s, en gazelles. Meer dan 1,5 miljoen dieren verplaatsen zich jaarlijks van de Serengeti in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia en weer terug. Dit spektakel trekt natuurlijk ook vele hongerige roofdieren aan, die op zoek zijn naar de zwakste prooien.

Leeuwin op jacht kenia strand safari vakantie reizen

Ook buiten het migratieseizoen heeft de Masai Mara genoeg te bieden voor je Kenia safari. Het wildpark heeft de grootste concentratie leeuwen en grote families van olifanten, buffels, leeuwen en nijlpaarden. De Big Five kan je hier zeker vinden, net als vele andere dieren.

Beste reistijd: Het droge seizoen duurt van juni tot en met oktober. Omdat de bomen en struiken dan weinig bladeren hebben, kun je de dieren beter zien. Wanneer je de Masai Mara bezoekt in de periode van juli tot en met oktober, is de kans dat je de migratie van de gnoes in het echt kan zien het grootst.

Amboseli

Kenia safari strand vakantie Kilimanjaro amboseli

Na de Masai Mara is Amboseli het park dat het meest wordt bezocht in Kenia. Het is bijna 400 km2 groot en heeft verschillende landschappen, van open vlaktes tot moerassen en acacia bossen.

Deze diversiteit zorgt er samen met een lang, droog seizoen voor dat je bijna verzekerd bent van het zien van grote groepen dieren. In Amboseli kun je ook genieten van adembenemende uitzichten op de Kilimanjaro (in Tanzania).

Olifanten Kenia safari strand vakantie

Wat kan je zien: In Amboseli wonen meer dan 50 verschillende zoogdieren en ruim 400 vogelsoorten. Het park staat bekend om de grote kuddes olifanten die hier leven. Je kunt op zoek naar giraffen, leeuwen, apen, zebra’s hyena’s, antilopen, cheeta’s, luipaarden en meer.

Beste reistijd: Januari en februari zijn goede maanden om Amboseli te bezoeken. Dat geldt ook voor juni tot en met september. Het regenseizoen valt in april en mei. Ook van november tot en met december kan het flink regenen, waardoor de wegen in het park onbegaanbaar worden.

Voor vogelliefhebbers is de periode van oktober tot en met januari de beste tijd om trekvogels te bekijken.

Lake Nakuru

Lake Nakuru Nation Park werd in 1961 opgericht en is ongeveer 188 km2 groot. Dit park staat bekend om de vele flamingo’s die je in en om het meer kunt vinden. Meer dan een miljoen van deze elegante, roze dieren leven van de algen die goed groeien in het warme water.

Kenia safari strand vakantie flamingo Lake Nakuru

Wat kan je zien: Naast flamingo’s vind je nog veel meer vogels, zoals pelikanen, aalscholvers en 400 andere soorten. In Lake Nakuru National Park kun je ook terecht om witte neushoorns, de bedreigde zwarte neushoon, wrattenzwijnen, giraffe, nijlpaarden, struisvogels, leeuwen en – als je geluk hebt – luipaarden te bewonderen.

Beste reistijd: De beste maanden voor een Kenia safari in Lake Nakuru zijn juni tot en met september en januari tot en met maart, de droge seizoenen. De regenseizoenen in de overige maanden zijn echter niet zo nat als in andere gebieden. Ook de wegen blijven goed begaanbaar, waardoor je dit park in alle seizoenen goed kunt bezoeken.

Tsavo East

Kenia safari strand vakantie reizen leeuwen Tsavo

Tsavo National Park bestond vroeger uit twee delen: Tsavo East en Tsavo West. Dit zijn nu twee aparte parken geworden. Beide zijn enorm. Tsavo East is met 11.747 km2 een van de grootste nationale parken van Kenia.

Hoewel een van de grootste rivieren van het land, de Galana rivier, door dit gebied stroomt, is het landschap vlakker en droger dan dat van Tsavo West. Het voordeel hiervan is dat het spotten van wildlife makkelijker is, omdat er weinig begroeiing is waar de dieren zich achter kunnen verschuilen.

Kenia safari strand vakantie vervet aap

Wat kan je zien: In Tsavo East kun je buffels, cheeta’s, olifanten, gazelles, giraffen, hyena’s, impala’s, luipaarden, leeuwen, vervet apen, zebra’s en nog veel meer dieren spotten.

Beste reistijd: Zowel januari en februari als de periode van juni tot en met september zijn goed voor een Kenia safari in Tsavo East. Het zware regenseizoen is van maart tot mei en kun je het beste vermijden, aangezien de wegen dan moeilijk begaanbaar worden. Ook van oktober tot en met december kan er regen vallen. De beste periode om trekvogels te bekijken is van oktober tot januari.

Tsavo West

Kenia safari strand vakantie reizen Tsavo West

Tsavo West is bijna 22.000 km2, ongeveer zo groot als de helft van Nederland. Door dit grote oppervlakte zijn er ook veel verschillende landschappen te vinden: bergen, heuvels, savanne, Lake Jipe, semi-woestijn en vulkanische rotsen.

Wat kan je zien: In Tsavo West kan je olifanten vinden die aan het badderen zijn tussen nijlpaarden en krokodillen. Ook leeuwen, luipaarden, buffels en neushoorns leven hier, maar je moet goed je best doen om alle dieren van de Big Five te kunnen zien.

Kenia safari strand vakantie Tsavo luipaard

Vogels zijn er in overvloed: trekvogels zoals African skimmers, rode en gele bishops, palmgieren, haviken, maar ook anderen die het hele jaar door in dit gebied wonen zoals struisvogels, buizerds, spreeuwen, wevers, ijsvogels en toekans.

Beste reistijd: Zowel januari en februari als de periode van juni tot en met september zijn goed om Tsavo West te bezoeken. Het zware regenseizoen is van maart tot mei en kun je het beste vermijden. De wegen zijn dan moeilijk begaanbaar. Ook van oktober tot en met december kan er regen vallen. De beste periode om trekvogels te bekijken is van oktober tot januari.

Kenia safari en strand

Op safari gaan is ontzettend leuk, maar ook hard werken: vroeg opstaan en urenlang speuren naar wilde dieren. Wil je na intensieve dagen op de savanne lekker relaxen op het strand, dan kan dat heel goed in Mombasa of Diani Beach. Veel reisorganisaties, zoals FOX, Van Verre en Riksja bieden een verlenging aan waardoor je je safarireis kunt afsluiten met een strandvakantie.

Kenia safari strand reizen vakantie rondreis

Of doe het omgekeerd: geniet van een tropische strandvakantie aan de kust van oost Afrika en boek er een safari excursie bij! Er zijn genoeg touroperators waar je dit ter plekke kunt regelen, maar er zijn ook genoeg organisaties die een één- of meerdaagse safaritrip aanbieden als onderdeel van een strandvakantie, zoals Kras of TUI.

Hoe dan ook, Kenia is een geweldige bestemming voor zowel strandliefhebbers als safarigangers.

Mombasa

Mombasa Kenia safari strand reizen vakantie

Mombasa is de oudste stad van het land en heeft een prachtige oude binnenstad. Hier zijn de invloeden van de Arabieren, Portugezen en Britten nog goed te zien. Dwaal door de straten van de Old Town en bewonder de sierlijke Arabische architectuur, koloniale huizen, moskeeën, tempels en winkeltjes.

Ook verschillende forten kun je hier zien. De bekendste is Fort Jesus, dat door de Portugezen werd gebouwd. Tegenwoordig doet het dienst als museum, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de (slaven)handel in dit gebied.

Mombasa is vooral beroemd om de beeldschone stranden. In het noorden liggen Nyali, Bamburi, Shanzu en Kikambala. Deze stranden liggen dichter bij het centrum van Mombasa en hebben een enorm aanbod aan hotels en resorts. In het kristalheldere warme water van de Indische Oceaan kan je genieten van prachtige koraalriffen en een enorme diversiteit aan vissen, zeesterren en andere dieren.

Diani Beach

Kenia safari strand vakantie reizen Diani

Ten zuiden van Mombasa vind je stranden als Diani, Shelly, Galu en Tiwi. Deze liggen wat verder van de stad dan de noordelijke stranden. Om je bestemming te bereiken, steek je eerst over met de ferry van het Mombasa-schiereiland naar de kuststreek. Daarna is het nog 20 minuten tot een uur rijden naar de verschillende stranden.

Kenia safari strand vakantie reizen kameel

Diani Beach wordt beschouwd als één van de mooiste ter wereld. Het is dan ook de populairste bestemming voor een strandvakantie in Kenia. Poederzacht wit zand, turquoise water en palmbomen die zachtjes wuiven in de wind, Diani Beach is de perfecte plek om te genieten van een tropische strandvakantie.

Kenia safari strand vakantie reizen zeeschildpad

Naast heerlijk relaxen op het strand, is dit een bestemming waar je prachtig kunt duiken of snorkelen. Ook op en om het water kun je allerlei activiteiten ondernemen: (wind)surfen, kitesurfen, kajakken, zeilen of een strandritje op een kameel zijn een slechts paar van de opties waar je uit kunt kiezen.

1 reactie op “Op vakantie in Kenia: safari en strand”

  1. Wij willen met 6 volwassen rond 10 juli naar Kenia (of Tanzania) voor een vakantie met 12 dagen strand en 4 dage safari. Hebben jullie iets dergelijks?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.